top of page

Hoe Italiaans ben jij eigenlijk?

Mijn zus, LinkedIn en het al heel lang broeiende idee van de caffè sospeso komen eindelijk bij elkaar.



Bij deze Muziekverteller borrelt het van de ideeën in het Coronavirustijdperk en ik ben daarmee Romantischer dan ik dacht.. Want ik heb een nieuw idee. In onzekere tijden. Dat is de veerkracht van de mens. Dat is- in ieder geval op dit moment-de veerkracht van mij. En daarmee beantwoord ik nu aan het 19e eeuwse clichébeeld van kunstenaars en creatieven: er moet flink geleden worden om nieuwe ideeën te krijgen.

 

INSPIRATIE Nu klopt dat eigenlijk niet heel erg, want ideeën heb ik altijd zat. Lijden doe ik (nog) niet. Maar dat kan zomaar komen, omdat ook ik nog niet kan overzien wat de gevolgen zijn van deze rare tijd. Heel duidelijk is wel dat al mijn podiumprojecten en mooie opties voorlopig gecanceled zijn. En dat er NUL inkomsten zijn.

 

LUISTERLAB Vandaar dit plan. Mijn nieuwe idee heet Luisterlab Sospeso. Heb je geen zin in meer woorden over de achtergrond enzo. Klik hier.


Lees vooral verder voor het hele verhaal. Krijg je direct een inkijkje in hoe mijn geest werkt. En hoe plannen dankzij anderen tot stand komen. Het netwerk van een ZZP-er is daarbij hartstikke belangrijk.



EEN Een caffè Sospeso is een begrip in Italië. Je kunt daar voor twee koffie betalen, er zelf eentje nuttigen en iemand die het zich niet kan permitteren ‘een uitgestelde koffie’ laten aanbieden door de koffiebareigenaar. Al heel lang wil ik iets doen met het Sospeso-idee. Althans, een op Sospeso gebaseerd plan. Het gaat er nu van komen, want gister kreeg ik een mailtje.

 

TWEE

Mijn lieve zus stuurde me via LinkedIn een bericht over een te gek idee van Martijn Duizendstra om ondernemers als kappers, schoonheidsspecialisten en snackbareigenaren nu te betalen voor een dienst die je later komt halen. Hoeft niemand nu rare regelingen te treffen.

 

DRIE Prima idee van Duizendstra. Ruikt aan het Sospeso-idee, maar ik ben geen MKB-er en val niet binnen zijn categorie. Dus bedacht ik Luisterlab Sospeso. Over de kracht van muziek in barre tijden. Het is er hét moment voor.


Jij boekt en betaalt Luisterlab Sospeto nu. Dan zitten we later samen met alle medewerkers in de vergaderruimte of met al je vrienden in jouw huiskamer te luisteren naar elkaar en naar muziek. De kracht van muziek is tenslotte altijd inzetbaar. Hoef ik me nu geen financiële kopzorgen te maken en kan ik al mijn creatieve energie blijven inzetten om projecten voor luisteraars te ontwikkelen en nieuwe organisaties met dito luisteraars te benaderen. Betere luisteraars zijn ook na dit tijdperk nog steeds hartstikke nodig.

 

VIER Op dit moment hoor ik van alles over cruciale en primaire beroepen. Daar hoort deze Muziekverteller nooit bij. Maar eerlijk gezegd reken ik muziek op een bepaalde manier altijd tot de basisbehoeftes. En ik ben niet de enige die dat doet. Want waar wordt er opvallend vaak naar gegrepen als niks anders meer telt: La Musica. Samen spelen. Samen luisteren. Er wordt nu helemaal gehunkerd naar verbinding. Naar nu-maintenant-now iets samen doen. Met muziek. Als troost. Hoop. Uitlaatklep.


Kijk- of beter- luister maar eens naar de berichten die viraal gaan over samen zingende en spelende Italianen. Via balkonnetjes, open ramen en deuren wordt er naar elkaar geluisterd en samengespeeld. Er worden concerten live gestreamed. Muzikanten nemen van alles op en spelen het virtueel de wereld in. Dankbaar beluisterd door iedereen die thuis zit.

 

VIJF Wat mij bij de volgende denkafslag brengt: waarom wordt die waarde van muziek, die kracht die er in slechte én goede tijden is en gevoeld wordt, niet veel meer benut buiten de persoonlijke sfeer? Rutte speelt (speelde?) piano, waarom vertelt hij daar nooit over?


Ik las ooit een interview met een hoge bedrijfspief die dagelijks een (heilig) half uurtje muziek maakte of luisterde om zijn hoofd leeg te maken. Meer van dit soort geluiden zorgen vast voor meer waardering en benutten van die kracht. Heb ik het nog niet eens over de waarde en capaciteiten van veel muziekmakers. 't Zijn deels dezelfde als die van sporters. Discipline, doorzettings- en organisatievermogen hebben. On the spot preseteren en reageren. Communicatief zijn, aanpakken en lef hebben om keer op keer je werk voor het voetlicht te brengen. Creatief en inventief zijn om steeds weer nieuwe verbanden te leggen en om kansen te blijven zien.

 

CONCLUSIE Het is hét moment voor Luisterlab Sospeso. Kun je me volgen, wil je graag helpen aan een wereld waarin er meer geluisterd wordt. Waarin de kracht van muziek meer ingezet wordt. Ook als het goed gaat! Boek Luisterlab Suspeso en /of deel dit bericht. Waarderen in de vorm van een donatie kan natuurlijk altijd. Lees maar.


Deze Muziekverteller gelooft in de kracht van muziek. Juist nu. Jij ook toch..

A suivre!


bottom of page