top of page

Kijk-luister-voeltip: Mesopotamië

Grootheidswaan. Waanzin. Grootheidswaanzin. Waanzinnig. Laat ik met de laatste beginnen.WAANZINNIG ‘Waanzinnig gedetailleerd. Subtiel en wat een vakmanschap’, dacht ik terwijl ik tussen pilaarvitrines doorliep in het Drents Museum eind augustus. Het was een cadeau aan mijn moeder: samen met haar en m’n zus naar de expo ‘Iran’ in Assen. Vergapen aan sieraden, beelden, gebruiksvoorwerpen. Zelfs een muziekinstrument. Voorwerpen van soms meer dan 6000 jaar oud. Ongelofelijk. Wat een kracht. Na zoveel eeuwen nog vol leven. Een groot cadeau voor ons (had ik stiekem ook al op gehoopt). Ik voelde me nietig en liep ontroerd rond.

 

BIZAR Tegelijkertijd kwam er ter plekke een instant verontwaardiging opzetten. Ongeloof. Ongelofelijk. Ongelofelijk dat er in het Westen, Amerika, Europa en dus ook Nederland regelmatig op minne toon wordt gesproken over dat ‘wat ooit de die bakermat van de beschaving was’. Dáár komen de andere drie woorden uit de titel vandaan die natuurlijk slaan op stupide uitspraken door politici en andere grote monden uit het Westen over kunst, cultuur, bevolking uit o.a. Mesopotamië.

 

ZOMPIG Toen Zuid-Holland nog moeras was (‘4000 jaar gelee’ las ik laatst op een bordje langs een fietspad ergens bij Stompwijk) en er hier bij lange na nog niet ontdekt was dát je met klei en andere bodemschatten überhaupt iets kon doen, was iemand in Mesopotamië aan het granuleren en toveren met goud, edelstenen en meer. Ik hoorde in Assen bijna de klank van de fluit van pelikaanbot en zag waar Picasso zijn mosterd vandaan haalde (een schenkkan met zeer hedendaags uitziend mannetje). En inspirerend was het. Je kunt nog gaan tot en met 18 november 2018.

 

GEMEENTEMUSEUM Inmiddels had ik al lang ergens gelezen dat er ook in het Gemeentemuseum Den Haag een expo komt met kunst uit hetzelfde gebied. Het wordt aangekondigd als ‘kunst uit de wereld van de Islam’. Hoorde schrijver Kader Abdolah er (een beetje) tegen ageren bij radio-programma Nooit Meer Slapen. Begrijpelijk. Want waarom Islamitisch noemen die kunst? Het gaat over kunst uit Perzië, Egypte, Syrië. Vóórdat de Islam daar opgedrongen werd, waren die kunstuitingen er al. Kunstenaars die ooit bijzondere dingen creëerden en vooral geloofden in schoonheid. Het zal toch geen marketingtruc zijn, die titel? Ik hoop stiekem wel dat er bij beide musea dit statement aan ten grondslag ligt: kom kijken. Vergaap je suf aan de beschaving. Broodnodig.

 

ZIJPAADJE Broodnodig, een andere kijk op vakmanschap in de kunst en op andere culturen. Die kijk op vakmanschap is behoorlijk zoek in een land waar kunst nog steeds als (linkse) hobby wordt gezien door hotemetoten.

Grappig he, dat ik ook nergens op een bordje in het museum las ‘gemaakt door hobbyist’. Een hobbyist doet aan een hobby. Naast zijn werk. In zijn vrije tijd. Hoogstaand werk kan alleen geleverd worden met een investering van tijd, bloed, zweet en tranen (laat ik Hazes er dan ook maar direct bij pakken om te voorkomen dat ik ‘elitair’ overkom). Wat ongetwijfeld toen ook al minstens 10.000 vlieguren betekende al hadden ze er vast een ander woord voor 4000 jaar gelee.

 

LAAKKWARTIER Mesopotamië leeft trouwens in Nederland. Luiken gaan open. Op 24 november kun je in A’dam naar de Nacht van de Arabische Poëzie. Expo’s in den lande zoals gezegd. En ook in mijn buurt, Laakkwartier, staat er iets aan te komen.

Voor de 2e keer organiseert mede-buurtbewoner Mohammed Amin festival Mesopotamië. Ik hoorde hem praten over trots zijn op je cultuur. Als Irakees, die ruim 20 jaar buiten zijn eigen land woont, wil hij mensen in contact brengen met cultuur en kunst van zijn thuisland. Iets tonen aan Nederlanders en het (weer) laten leven voor mensen uit die regio: poëzie, films, muziek (?) en ja, vast ook eten.


Op veel gebieden kijk ik graag af bij culturen die zo gastvrij zijn, hun kunstenaars eren (als het moet in een ander land waar vrijheid heerst- dan dan weer wel).  Dus ben ik erbij. Assisteer minimaal en ontdek dat ik dus een hobby heb: hand-en-spandiensten verrichten voor anderen die zich inzetten voor de maatschappij, kunst en cultuur. Mits ik tijd heb natuurlijk naast de duizend-en -één pannen die op mijn zpp-muziekverteller-vuur staan. Zie ik je zaterdag 8 september v.a. 16.15u in Laak?

A suivre!

PS Sinds het bezoekje aan het Drents Museum wordt er trouwens in ici in Huize BV consequent bij het openen van een fles wijn getoost op ‘de beschaving’ waarbij dan de geconcentreerde vakman die nog wat bolletjes goud neervlijt op een halssieraad ca. 4000 jaar gelee op mijn netvlies verschijnt. Mooi man (m/v)!

Comments


bottom of page