top of page

leestip no. zoveel- Yieeeeeng, yieeng, yiiiieeeyieeeeeng

Over hoe muziek soms letterlijk pijn doet.. aan je oren, je hart en meer.


Vanaf bladzijde 1 aan je oren meegetrokken, meegezogen worden in de wereld van nog zo iemand met gevoel voor geluid. In zijn geval gekmakend. Want ziek. Tinnitus. T zoals schrijver Gregor Verwijmeren het noemt. Meegetrokken worden door woorden. Het overkwam mij.

 

't LEEFT Steeds meer mensen lijken T te hebben. Of valt het me meer op sinds vriendin BB T heeft: zij, een paar cafévrienden- waarvan één slagwerker- een oud-leerling, twee ex-lovers. En er zijn vast meer heimelijke T-lijders in mijn omgeving.


T dus. Natuurlijk leefde ik al mee met BB. Maar sinds het boek van Verwijmeren in mijn leven kwam, snap ik het beter. Kan ik invoelender zijn. En ik denk dat dit voor meer mensen zou kunnen gelden. Daarom lezen dit boek over T: de vorm van geluid.

 

WAARSCHUWING Maak er n luisterboek van. Nee. Ik bedoel dit niet ironisch. Ingesproken door iemand met Vlaams accent. Die yieeeeeeng, yieeng, yiiieeeyieeeeeng, yieng, yeng, yiiiiyiiiiiiiiiieng, yien, yiiiieng, yiiiiiieeng, yieeng…..piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiip…inspreekt, fluistert, schreeuwt en buldert. Opdat de wereld hier over hoort. Invoelt. Voor de oordopweigeraars. De geluidsterroristen in trein, op terras en café. Voor de mensen die meewerken aan ziekmakende geluidsvervuiling. Voor de mensen die zichzelf bewust blootstellen aan te veel. Zoals laatst bij een concert. Te hard. Te vervormend. Dat kan blijkbaar een lekker gevoel opleveren. Maar hoe lekker is 24 uur per dag ruisende zee meedragen? Of ‘een onwillige cirkelzaag + geoefende vinger over kristallen glas + de ruis van een oude TV’ zoals in het geval van Verwijmeren?

 

HEAVY STUFF Sommigen T-lijders willen dood. Zijn inmiddels overleden. ‘Silence, silence! My legs for silence!’ is wat Verwijmeren zelf voorstelt, ‘Links en rechts, tot onder de heup, ontwaken met twee gladde stompen als aandenken, maar ontwaken in stilte.’

Drilboren, bulderende windkracht 10 met bijbehorende vervormingen continu horen is vermoeiend, gekmakend en haast onleefbaar.


Leven met T die trouwens soms wel getriggerd wordt door te hard, maar vaker ook zonder reden zich permanent lijkt te nestelen in juist jouw hoofd. Geluid van binnenuit. Theorieën, behandelingen, therapieën. Er is van alles. Er wordt veel door desperate T-lijders uitgeprobeerd. Van alles aangegrepen om van die ongenode luidruchtige gast af te komen. De gastheer moet vooral zien het geluid te integreren binnen een leefstijl. Dat lukt best vaak begrijp ik inmiddels. Maar niet nadat er een helse weg is afgelegd. Althans, zo het gegaan bij Verwijmeren.


Die overigens fantastisch schrijft. Als lezer krijg je naast inzicht in ontwikkelingen en historie van geluid, de werking van het oor, brein, lichaam en geluid vooral ook ontzettend rake, persoonlijke, poëtische geluidsbeschrijvingen en inkijkjes.. Je leest hier een muzikant (wat Verwijmeren ook is (geweest?), naast zijn muziekbiebmedewerker-zijn). Een muzikant waarvoor vroeger geluid alleen maar iets ‘schoons’ was- in de Vlaamse zin des woords.


Vrouw. Man, zulke subtiele verwoordingen over de plek van geluid en muziek in een mensenleven kom ik niet vaak tegen. Verwijmeren weet zelfs uit zijn geluids-shit filosofische, humoristische, heel eigen inzichten en woordvondsten te halen: ‘bijklussende gehoorschors, neurale beunhaas en brein en lijf in cortisol frituren’, zijn er een paar. Ik ben benieuwd of dat naar boven was komen drijven zonder T. Ik zou T er haast dankbaar voor zijn…

 

SCHRIJVER VRAIMENT Verwijmeren sprak ik in mei ’18 tijdens een vergadering van muziekbibliotheken. Vooral het borrelgesprek met hem is me bijgebleven. En mijn reactie op zijn ‘ik schrijf een boek’ was toen stiekem intern ‘je bent de zoveelste die me dit verteld’. Maar hij had gelijk. Hij schreef een boek. En wat voor één. Hij is een schrijver. Een echte. Met aandacht en oor voor detail. Met een heel eigen toon. En een schrijver die me traantjes doet laten weg pinken, mij aan het lachen maakt en aan het denken zet: daar wil ik meer van weten, horen, maar vooral lezen. Misschien binnenkort eens een koffietje doen Gregor? Enne…stuur maar op dat boek*. Ik wil het hebben, want herlees het zeker en vast!

A suivre!

*Bovenstaande woorden schreef ik ergens in 2019 op mijn oude website. Omdat ik het voor een mogelijk nieuwe opdracht even opsnorde, het thema alleen maar actueler is geworden én goede boeken tijdloos zijn herpubliceer ik het nog maar eens. Koffietjes zijn er sindsdien zeker meerdere malen geweest waarbij ook verteld is over de tweede roman in wording;).


Comentários


bottom of page