top of page

Meisjesdag mag dan in 1e instantie als Rokjesdag klinken

.. muziekblog over hoe er met muziek veel meer bereikt wordt dan alleen het pleasen van de oren.

Beyonce- fotograaf mij onbekend

Er werd eerst lacherig geageerd toen ik het thema voor Nieuwe Kijk op Muziek luisterles 4 meedeelde aan het einde van luisterles 3. Als altijd een actueel thema waarbij luisteraars hun muziekmijmering mét persoonlijk verhaal mogen laten horen. Thema's waarbij ik me laat inspireren door opvallende zaken uit de krant, iets dat mij opviel of iets dat ter sprake kwam in eerdere lessen.


En inderdaad klinkt het grappig en lief: Meisjesdag op 11 oktober. In combinatie met muziek dacht ik ook in 1e instantie aan de categorie Franse oeh la, laa Franse zuchtmeisjes (al zijn het vrouwen die door mannen meisjes genoemd worden), aan muziekmeisjes als Charlotte Church of Emma Kok ..


SERIEUZE ZAKEN Maar helaas is de aanleiding voor deze speciale dag niet licht of luchtig. Wel belangrijk in mijn ogen. Sinds 2012 bestaat Internationale Meisjesdag. De dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de kansen voor meisjes en om de bewustwording van de genderongelijkheid te vergroten, die meisjes wereldwijd ervaren vanwege hun geslacht. De ongelijkheid van meisjes ten opzichte van jongens komt voor op gebieden zoals het recht op onderwijs, voeding, wetgeving, medische zorg en bescherming tegen discriminatie, geweld tegen vrouwen en gedwongen kindhuwelijken.

 

SOLIDARITEIT

En aangezien ik het (ook) erg graag via muziek over maatschappelijke zaken heb, vind dat ik een mazzelaar ben als vrouw in Europa die op haar minst solidair kan zijn met anderen elders op de wereld (al is het ook hier niet allemaal koek en ei op het gebied voor vrouwen *) en daarbij graag lagen toevoeg aan muziek, probeer ik meestal 'iets maatschappelijks' te stoppen in mijn luisterwerk. Vaak heimelijk- opdrachtgevers hebben zo hun eigen wensen- en soms luid en duidelijk zoals in thematische Luisterspecials Furioso (over vrouwen) en Buiten de Lijnen (over vrijheid en het gebrek daaraan).


Muziek kan naast vermaak natuurlijk nog veel meer geven, omwoelen, duidelijk maken. Een boodschap bijvoorbeeld. Om een groep mensen een hart onder de riem te steken, uit persoonlijke nood of om een voorbeeld te zijn voor anderen door over maatschappelijke onderwerpen te zingen, spelen of te praten. In de muziek, tijdens concerten of in interviews.



FAMOUS FEMALES

Denk aan Beyoncé die - voor de goede verstaander- haar voorouders eert met beeld- en muziektaal vol voodoo elementen en zo een onderdrukte cultuur levend houdt. Björk die de aandacht vestigt op de natuur en hoe we er mee omgaan, Sinead O'Connor over misbruik en geweld door de kerk, Nina Simone over psychisch wankel zijn, Fatoumata Diawara die een klinkende vuist maakte tegen religieuze fanatiekelingen en zo kan ik nog wel even doorgaan.


Mmm. Hoe zit dat eigenlijk binnen de klassieke muziekwereld? Kate Moore schiet me direct te binnen met haar focus op klimaatverandering. Een verder onderzoek waard. Een Luisterspecial waard. Maar nu even niet;).

 

IMPACT

Inmiddels heb ik een aantal muziekmijmeringen ontvangen van cursisten. En ik kan je zeggen dat er zeker één muziekfragment is ingebracht waardoor iemand zich minder allenig heeft gevoeld. Omdat La Turner boekjes opendeed over een liefdesrelatie...


Welke vrouwelijke artiest wil jij aan de wereld laten horen om de muziekinhoud en/of maatschappelijke inzet of thematiek? Ook als je woensdag 11 oktober niet in de zaal zit, mag je mij natuurlijk je muziekmijmering laten weten via mail of sociale media. Waarvoor dank!

Bezin ik me nu voor de laatste les weer op een luchtig muziekmijmerthema;).

A suivre!


*

Comments


bottom of page