top of page

Nieuwe Kijk op Muziek herfst '23

Trek in muziekhorizonverbreeeeeding? Dan is deze serie van 5 luisterlessen iets voor jou! Meld je aan in het theater bij jou in de buurt en ben erbij!
MUZIEKVERDIEPING

Nieuwe Kijk op Muziek is een serie van 5 luisterlessen samen actief luisteren. Met een mix van snufjes muziekgeschiedenis, vleugen muziekfilosofie, sappige details, flarden muziektheorie, wat muziekanalyse, smeuïge anekdotes en vooral een keur aan muzieksmaken. Vanuit allerlei invalshoeken ontdek en doorvoel je de gelaagdheid van muziek. Luisteren tussen de noten door! Voorkennis is niet nodig, maar mag wel.


ER BIJ ZIJN? Aanmelden kan op dit moment (zomer '23) al bij Schouwburg Ogterop Meppel en Goudse Schouwburg, zie linkjes onderaan. Er wordt achter de schermen gepraat met andere locaties in den lande. Naar verwachting komen er nog locaties bij. Programmering loopt nu eenmaal nog steeds anders in dit post corona tijdperk.


Wil je daarvan op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.


Zin in zo'n cursus bij jou in de buurt? Trek de schouwburgdirecteur of programmeur van de lokale bieb aan z'n (m/v) mouw óf stel je huiskamer open voor je buren, vrienden, netwerk.

 

THEATER, SCHOUWBURG, CONCERTZAAL, MUZIEKSCHOOL In 'post-corona-tijden' kun je als nieuwsgierige luisteraar bij verschillende concertzalen, theaters en bibliotheken in den lande terecht om je muzikale luistervaardigheden te vergroten. Met plezier samen luisteren. De luistercursus is altijd kleinschalig én live!

Afhankelijk van locatie kun je overdag of s' avonds terecht.


Bovenstaand fragment komt uit ongebruikelijk concert Wintervibes. Bij de luistercursus zijn helaas geen live muzikanten aanwezig. Zou ik overigens best willen, maar dan wordt het onbetaalbaar voor velen denk ik;). De interactie die je ziet; daar ben ik wél op uit.

 

TUSSEN DE NOTEN Een cursus bestaat uit vijf luisterlabs. De nadruk ligt op klassieke muziek, jazz en cross-over. Het kan dus zomaar voorkomen dat je Johan Sebastian Bach, Rembrandt Frerichs en Astor Piazzolla voorbij hoort komen in één les … eclectisch dus! Maar alles weloverwogen. Brechtje geeft je context en luistertips, geen wetenschappelijk betoog. Want al weet zij dankzij haar studies aan conservatoria van de hoed en de rand, Brechtje kiest voor een bezielende, associatieve les die binnenkomt. Zo groeit je kennis waar je je verdere luisterleven plezier van hebt.

 

THEMA Elke les is afwisselend met een paar onderdelen die regelmatig terugkeren: het ontrafelen van een muziekfragment, het vergelijken van verschillende stijlen, en altijd is er ruimte voor de actualiteit, gelinkt aan muziek. Dat kan een bericht in de krant zijn, een persoonlijke ervaring of een thema dat speelt. En zijn er deelnemers die zelf een muziekstuk inbrengen, dat past bij dat thema, dan wordt dat ter plekke online opgezocht en beluisterd. Een paar dagen na elke les ontvang je via mail een luisterlijst waarin (bijna) alle muziekfragmenten staan die klonken tijdens de les. Handig en leuk!

 
 

VRAGEN Voor vragen en aanmelden kun je bij betreffende locatie terecht. Voor inhoudelijke vragen of boekingen staat Hoor! natuurlijk voor je klaar.REACTIES ‘Ik heb genoten van je lessen, merk dat ik veel geconcentreerder luister. Probeer de verschillende instrumenten te horen en ook wat ik niet direct zelf zou kiezen, toch de moeite te doen te blijven luisteren. Het muzikale leven spreidt zich zo mooi en divers voor me uit. Een aanwinst! Jouw spontaniteit en enthousiasme ,je vragen ,maken van de lessen een ontspannen en zeer leerzame middag.’ Cursist Musis Arnhem 'Je hebt me overdonderd, wat een kennis van muziek, wat een enthousiasme en wat een goede docent. Ik luister nu anders naar muziek en begin andere genres ook leuk te vinden. Ik ben iedere week weer blij met de luisterlijst en heb op deze manier veel nieuwe zangers etc mogen ontdekken. Lieve Brechtje je bent echt bij me binnengekomen en hebt mij aangeraakt. Dank daarvoor. Ik hoop je in het najaar weer te mogen ontmoeten.'

Cursist Zuiderstrandtheater Den Haag

Комментарии


bottom of page