top of page

Achter de Schermen: Concert van de stilte

Één van de leukste concertpresentaties die ik deed!

BLIJ Afgelopen periode was druk. Drukker dan ooit. Het ene project was nog niet eens op de wereld gezet of er stonden alweer nieuwe projecten te stoven en te pruttelen. De na-suddertijd komt begin november nog wel. Oftewel, het laten indalen van gedane zaken, het genieten van successen en stilstaan bij verbeterpunten komt nog. Voor nu wat kleine inkijkjes.

 

AGAIN En yep, wederom heb ik nieuwe dingen uitgeprobeerd: tijdens het Concert van de Stilte bedacht ik een ‘fluisterwave’ en ‘wapper-applaus’ met publiek. ’n Subtiele insteek om de oren te prikkelen goed, echt goed, te luisteren naar zeer verstilde muziek die niet persé op volume HARD klinkt. Daarnaast werkte het ook als publieksbinder en toonzetter. Merkte ik én kreeg ik terug van publiek.

 

MODELO62 Bij de luisterclinics i.s.m. Modelo62 was het zaak om vooral het publiek met de musici te verbinden. Ik had eerder de rol van gespreksleider met bagage dan die van Muziekverteller. Een sfeer neer zetten waardoor publiek onbevangen kon vragen, dat bleek de insteek. Want vragen zijn er zeker als het gaat over nieuwe muziek. Over klanken die best raar kunnen zijn en over acties van de musici die je niet persé tegenkomt op een klassiek podium. En wat is er trouwens leuker dan de makers aan het woord te laten.. Hen begeesterd te horen praten. Het werkte.  ‘Fijn informeel en open, ik wil meer luisterclinics’, aldus een luisteraar;).

 

NIEUWE KIJK OP MUZIEK Het seizoen begon trouwens met een nieuwe editie van de luistercursus Nieuwe kijk op Muziek. Een toenemend aantal cursisten kwam naar De VAK Delft en In het Koorenhuis Den Haag. Uiteindelijk waren er klachten.. ‘Waarom zijn het maar 5 luisterlessen, ik wil er minstens 20!’, zei één van de cursisten me. Daar wordt voor gezorgd. Editie winter’19 staat gepland en is vanaf 1 december online te reserveren bij Studio Hoor.

 

EVALUEREN Zoals gezegd, in november hoop ik te evalueren met opdrachtgevers (waaronder Cappella Amsterdam, Modelo62 en Theaters Tilburg) om geleerde zaken te verwerken in nieuwe projecten. Naast de voorbereidingen en ontwikkelingen van intro’s voor het Nederlands Blazers Ensemble, Theater De Veste Delft, het Zuiderstrandtheater en Studio Hoor.

A suivre!

PS de foto is een snapshot in Theaters Tilburg- pauze en het preparen van de vloer. Van instrumentopstellingen van Joost Lijbaart, Bram Stadhouders & Sanne Rambags naar Cello Octet Amsterdam.

bottom of page