top of page

Eerste luistertip van 2018: Claron McFadden & HB

Start dit jaar met frisse, eigenzinnige muziekvibes
IN DEN BEGINNE Een paar jaar gelee toog ik met bondgenoot Reinder van der Put naar

Que l ‘Amour van Holland Barqoue in samenwerking met zangeres Claron Mc Fadden. Van Judith (Steenbrink- violiste en mede-oprichter van HB) had ik al het één en ander van tevoren gehoord. Kortom, ik zag en hoorde er naar uit.

 

YEAH En een te gek concert it was! Prikkelende combi vond ik. Zeker als je weet dat het voor velen in de klassieke muziek wereld not done is om zo’n stijlbreuk te maken: grillige 17e eeuwse Rameau naast die bezeten 20e eeuwse Brel. Voor een behoorlijk aantal mensen een brug te ver, merkte ik destijds ook aan reacties uit de zaal. Die niet eens uitverkocht was in ‘hometown’ Utrecht.

 

HMMM Ik kan me vaag herinneren dat ik het wel jammer vond dat er juist niet meer stijlbreuk was gepleegd. Dat ik het best keurig naast elkaar geplaatst vond in plaats van inventief dwars-door-elkaar.

 

RIJPING Het heeft vast kunnen sudderen in de tussentijd. En er is meer veranderd in de wereld. Afgezien van een aantal ensembles die al jaren mixen (o.a. Nederlands Blazers Ensemble, l’Arpegiatta en zo’n beetje alles wat Jordi Savall al deccenia lang doet) zijn er inmiddels steeds meer musici die stijlen mixen. Denk aan zangeres Klaartje van Veldhoven, harpist Remi van Kesteren en pianist Ralph van Raat. Meer podia die dat dan weer programmeren én positief recenseren. Dus (?) is er meer enthousiast publiek!

 

Binnenkort een reprise en voor de Hagenaars, Hagenezen en andere H’s:  als ik jou was, zou ik nu -vite vite- een kaartje scoren voor 9 februari, 20u. Zie ik je dan wellicht in het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

A suivre!

PS Hoorde uit zeer betrouwbare bron dat er een dikke kans is dat HB & Co terecht gaan komen in luistercursus Nieuwe Kijk op Muziek-wintereditie '18


Comments


bottom of page