top of page

Driewerf hoezee voor Drs. P!MUZIKALE SCHRIJVER Drs P wie kent hem niet? Of misschien is de tegenvraag beter: wie kent hem wel? Na het zien van de documentaire ‘De terugkeer van Drs P’ zijn er bij mij in ieder geval vraagtekens bijgekomen.

Op de één of andere manier zorgde zijn bijzondere zangvoordracht, fantastisch gevoel voor taal, vorm & ritme, excentrieke podiumverschijning bij mij voor een licht en grappig gevoel. Een opa met een wil. Hij kon vast ook streng zijn. Dat wel. Maar uiteindelijk had ik altijd een soort lieve opagevoel. Maar van dat gevoel ben ik nu even niet zo zeker meer..

 

GROTE TEKSTTOVENAAR In de documentaire komen vrienden aan het woord, waarbij het duidelijk wordt dat er over van alles gepraat is met Drs. P, behalve over zaken van persoonlijke aard. Hij kon vast streng zijn. Maar ik krijg de indruk dat zijn vrouw dat net ietsje meer was. Met net ietsje meer wil. Die alleen te ontlopen was in het buitenland. Of zo.

 

BINNESTEBUITEN Hoe dat zo? Geen flauw idee. Daar gaat de documentaire dan net weer niet over. Er was geloof ik echt gewoon niets te vinden over het intieme leven van Drs P. Dus moet je het van zijn teksten hebben vol muzikale en ritmische taalvondsten. Die- en nu pas ben ik mij er van bewust- nooit over persoonlijke zaken gingen. Of komt juist nu het ‘tussen de regels door’  luisteren van pas? Of is het wat het is (met alles wat dat alleen al oproept?). En waarom zou je eigenlijk meer van het persoonlijke leven moeten weten om het werk meer te kunnen waarderen? Kan het speelse. Het virtuoze. Het grappige, venijnige en absurdistische niet gewoon genoeg zijn?Hoe dan ook, kijk en luister zelf maar. En beluister af en toe gewoon één van de liedjes (of zoek op beeld en zie de unieke, hilarisch en absurdistische kant) van deze ‘onverbeterlijke rijmelaar’, aldus de nieuwe generatie tekst-met-muziekmakers. Liever live? Erik van Muiswinkel toert nu (seizoen 19-20) rond met zijn voorstelling over Drs. P: buigt mee voor Drs. P.


Voeg ik  nog even toe: Dreiwerf hoezee voor Drs. P!

A suivre!

Comments


bottom of page