top of page

I LOVE THEO N.

Hoe de tip van mijn bondgenoot en geluidstechnicus me deed verlangen naar Theo N.SUF Mijn muziekvoorraad bestaat vooral uit instrumentale kamermuziek in de smaken jazz, klassiek en wereld. Hoezo? De meeste teksten op muziek vind ik vaak behoorlijk knullig. Met een inhoud, rijmelarij en muziek waar mijn hart niet sneller van gaat kloppen. Sterker, meligheid en verveling overvallen me en de volumeknop gaat uit.


KANSEN Natuurlijk laat ik daardoor veel mooie dingen liggen. En gelukkig ben ik, met echte goede stuff, direct over te halen te luisteren naar songs. Zoals ooit gebeurde door bondgenoot Reinder. Hij kwam met werk van Theo Nijland aanzetten ( waarvoor eeuwige dank Reinder).

 

I LOVE THEO Nijland maakt teksten vol (zelf)spot en humor. Lijkt een cynische zwartkijker, maar heeft een roze bril op. Ik hoor een zeer muzikale observator die op een geraffineerde manier de impact van zijn teksten vergroot door de manier waarop hij met muziek omgaat. Oftewel, met muziek kleurt en ondersteunt hij zijn verhaal. Muziek en woord gaan samen. Een feest voor de goede verstaander. En ja, ook hier helpen tijd en aandacht ( lees: herbeluisteren) om die lagen te ontdekken..

 

KIJ..LUISTER & VERGELIJK Daarom klinkt zijn werk naast dat van Claudio Monteverdi (17e eeuw) de eerste ‘woordkleurkunstenaar’ in bepaalde luistersessies. Tijdens mijn luisterprojecten ontrafel ik dan ook gerust werk van beide. Zodat publiek voelt wat er zoal te ontdekken valt in muziek als je ècht luistert. Hoe en wat precies: kom eens naar een luisterproject en vraag om Theo:)VIER GROOTHEDEN Kippenvel kwam recentelijk opzetten bij het beluisteren van een live-registratie van een concert van De Bende van Vier: Maarten van Roozendaal, Kees Torn, Jeroen van Merwijk en Theo Nijland. Dan heb je ook direct vier woord- en muziekkunstenaars van naam bij elkaar. Zoals gezegd, er zijn er meer, muziek- en tekstmakers die met beide facetten slim, goed en prikkelend omgaan wat mij betreft. Maar ik ken er maar enkele. Tips op dit gebied zijn dus erg welkom zodat mijn muziekvoorraad van muziek met tekst flink uitgebreid wordt. Merci alvast.

A suivre!

Opmerkingen


bottom of page