top of page

I LOVE THEO N. vervolg

Nog helemaal vol van het concertbezoek mòet ik ‘de pen’ wel inklimmen.COUP DE FOUDRE Want hee, muziekliefhebbers van Den Haag: het schattige Theater Pepijn zat gister vol, maar een man- een zanger, een muzikant, een woordkleurkunstenaar- van dit kaliber verdient een uitverkochte schouwburg!

In een ander blog verklaarde ik mijn liefde aan Theo Nijland. En sinds gister ben ik helemaal dolverliefd op deze krachtige, venijnige, warme, slimme, humoristische, subtiel theatrale muzikant.

 

CADEAU Naar aanleiding van mijn liefdesverklaring kwam Ellen, een luisteraar die mij al sinds het ensemble-Zimbello-tijdperk volgt, op het idee me mee te vragen naar het concert in Pepijn. Goed getimed, want was ’n pietsje in mineurstemming. Maar niet voor lang.

 

HEFTIG Alhoewel mijn beeld (zeker in de modus die ik had) van de mensheid behoorlijk wordt bevestigd door Nijland. Hij houdt spiegels voor. Schuwt actuele thema’s niet. Laat je naar jezelf kijken. Showt bovendien zichzelf. Met humor, zelfspot en vol muzikaliteit. De intensiteit druipt af en toe dwars door toetsen de piano uit, de zaal in. Je wordt hoe dan ook geraakt. Ego’s gestreeld of juist op je nummer gezet.

 

GELAAGD Nijland speelt met tekst, met de beelden die dat oproept. Speelt met zijn stem. Kleurt en timed subtiel. Bevestigt en vergroot de kracht van het woord met muziek. Hoe? Door slimme inzet van dissonanten, articulaties, suggestieve stiltes, leuke tegenstemmen van een af en toe meelopende tape, hints naar bekend materiaal (zoals Sonnevelds Margootje). Door mooie opbouw in sfeer, tempo. De goede verstaander haalt het er allemaal uit. De absolute liefhebber voelt het zeker.

 

TOEVAL Twee grappige opvallende dingen: hij sprak zelf over het schilderen met woorden en muziek, wat mijn definitie van ‘woordkleurkunstenaar’ zelfs letterlijk bevestigd. En hoorde ik daar een hint naar een Proserpina van Martha Wainwright voorbij komen In het lied over tuinieren? Of was dat mijn overgevoeligheid die middag? ’t Zou zomaar kunnen… Graag word ik in de toekomst iets vaker aangescherpt door woordkleurkunstenaars als Theo. Ik ken ze helaas niet. Jij wel? Laat het me weten!

A suivre!

Comentarios


bottom of page