top of page

Klanken toveren uit de lucht

Concerttip 23/9 Jan-Bas Bollen componist, performer, media artist én thereminist (is dat een woord? Ja, nu wel!).De theremin hoorde ik ooit live in een appartement in New York. Hoe exotisch wil je het hebben? De Hyper Theremin hoorde ik nog nooit. En zeker niet in combi met het carillon in een stadstuin. Net zo exotisch eerlijk gezegd. In Zwolle.


Want al lijkt de Randstedelijke media extra haar best te doen de wereld klein te houden- of lijkt dat zo sinds ik Zwolse ben- in Zwolle is er ook leven. Oók op kunst & cultuur gebied.


LEKKER VEEL Tussen de muren van historische panden in mijn favoriete groen zag ik al van alles opgebouwd worden voor tijdelijke events tijdens de Pride, Stadsfestival, kunst- en politieke manifestaties. Dat ontvluchtte ik dan soms - ik hou extra van stilte these days of 'k was geen genodigde, puh. Bij mooi weer horen luisteraars morgenavond nieuwe klanken van Bollen. Soms in combinatie met live beiaard. Bij regen wordt het verplaatst. Hou het in de gaten!

 

PRIKKELEND

Het programma roept direct allerlei associaties op bij me: aan de ene kant die beukende beiaardier en aan de andere kant de hyperthereminist- waarbij zijn handen en vingers juist subtiele gebaren maken.


Aan de ene kant dat eeuwenoude bakbeest- typisch voor de Lage Landen- dat klanken uitstrooit over onze hoofden. Aan de andere kant dat jonge Russische elektronische instrument dat een heel intieme, ranke uitstraling heeft. Klokken met klepels versus een antenne. Muziek die de lucht in wordt gespeeld en klanken die uit de lucht lijken te worden getoverd.

 

BEIAARDMAAND Aangezien het beiaardmaand is in de tuin van Anno, is er nog meer te horen en zien de komende tijd. De opening met trompettist Eric Vloeimans (en Van der Knijff) een paar weken gelee trok lekker veel bezoekers en hopelijk zet dat door.

Al verwacht (en hoop..) ik geen covers te horen dit keer. Eerder een soort klankbaden. Sounds waarin je kunt duiken. Al of niet vervormd.


Ben ook benieuwd naar live samenspel. Bollen schreef nieuw werk Op Drift voor deze gelegenheid. Op Drift? Ja, want hoe live samenspelen met elkaar gaat als de één op de grond staat en de ander in de toren zit qua timing ... spannend!

 

TIP VOOR PODIA

Ja, er gebeurt veel in Zwolle. Alhoewel deze liefhebber en prof dolgraag meer concerten in de hoek van de live jazz, globalmusic, impro én een mix van dat al zou willen horen. En ik ben vast niet de enige liefhebber die naar Eef van Breen, Steven Kamperman, Kate Moore, Oene van Geel en Ghalia Benali zou komen. Hopelijk lezen programmeurs mee. En anders doe ik vast iets zelf zodra mijn blessureleed over is. Want ik zie en spreek behoorlijk wat potentiële muziekvertellerluisteraars met trek in nieuws tijdens mijn culturele omzwervingen.


Hoe dan ook, morgenavond gebeurt er iets prikkelends in Zwolle dankzij de samenwerking van Anno & Zwolse Beiaard Stichting. Hoezee.


De muziek van Bollen is dus nieuw voor mij. Wat is er leuker dan nieuws ontdekken? Ik ga. Naar het concert én de inleiding om 19.30u. Kan ik Jan-Bas na afloop ook eindelijk gewoon eens het handje schudden. Tot nu toe ging dat virtueel. Er kan echt niks op tegen live contact én live muziek met live luisteraars.

A suivre!


Comments


bottom of page