top of page

Wie één mens beweegt, beweegt de mensheid.*

Dat de kracht van creativiteit zich nog wijder moge verspreide in de toekomst. Het zal broodnodig zijn.Ben ik de enige die op een bepaalde manier ook goede hoop haalt uit de huidige snelkookpanwereld? Die op dit moment ook de positieve kracht van Corona kan voelen? Zeker weten van niet. Het is eigen aan creatieven uit welke hoek dan ook om overal weer iets nieuws, moois en krachtigs uit te halen, in te zien en te horen. En als je dan zzp'er bent, geldt dat al helemaal.


Want als je niet met onzekerheid, angst voor het onbekende, allenig werken, allenig zijn (let & fig), bij tegenslagen flexibel blijven en steeds je eigen motivational speaker te spelen kunt omgaan, dan kun je het schudden als zzp'er. Dan kun je het al helemaal schudden als zzp'er in de podiumwereld. Zonder dat ik de problemen en angsten negeer natuurlijk. Maar zijn die er niet altijd in meer of mindere mate? In mijn zzp-leven wel. Vooral volgens anderen trouwens.

 

ART OF LIVING Noem me naïef, een über positivo, kop-in-het-zand-steker, een hippie in de verkeerde outfit. Waarschijnlijk ben ik in dezer een wandelend cliché, want als creatieveling sowieso hoofdzakelijk bezig met wat voor velen onbenulligheden van het leven lijken te zijn. Anderen noemen dat nu net levenskunst.


Plezier, zingeving, nieuwe ideeën, verbinden, ontwikkelen, meerdere vormen van waardering halen, krijgen en doorgeven uit de zintuigelijke wonderen die altijd gebeuren. Die altijd ‘opgezocht’ kunnen worden. In slechte én goede tijden. Moet je er wel voor openstaan. En dat doe ik gelukkig. Ik kan niet anders.

 

NURTURE OR NATURE Is dit genieten van kleine zaken die ik juist als groots ervaar aangeleerd gedrag? Omdat er weinig materieels is om mijn bevrediging uit te halen? Of taal ik daar niet naar, omdat ik nu eenmaal zo ben? Denk het laatste. Natuurlijk ben ik niet de enige. En er lijkt meer ruimte te ontstaan voor deze waarden van het leven. Op 13 maart j.l. deelde ik de eerste berichten van musicerende Italianen al. Sindsdien is het aantal muzische uitingen alleen maar gegroeid. Er lijkt ook lekker veel naar gegrepen te worden. Berichten van amateur en prof liefhebbers zijn er steeds meer. Ik deel er nog een paar.

‘Het leven is geweldig vanwege de natuur, de lucht die ons iedere dag nieuwe wolkenformaties geeft. Vanwege de cadeaus die de mensheid ons geeft. Of het nu nieuwe songs zijn, boeken of films. Ik hou van het leven, van de grote en de kleine wonderen. (…) Dus ja, ik verheug me op wat iedere nieuwe dag me brengt. Dat kan wat melancholie zijn, of meer rusteloosheid, of één klein betoverend moment. We moeten hiervoor openstaan. Niet alleen voor de grote wonderen, maar ook voor de kleine.’ Aldus multi-creatieveling Patti Smith in de Trouw van 18 april.


Schrijfster Nelleke Noordevliet schreef recent over de mooie kant van de kleine dagelijkse dingen in Trouw. Ook zij haalde het begrip ‘nataliteit’ van Hannah Arendt aan. Iets dat ik toevallig ook net in de sociale media had gedaan. Het begrip nataliteit ken ik via filosofe Joke Hermsen en gaat over de specifieke menselijke kracht om op ieder moment te kunnen beslissen om opnieuw te kunnen beginnen. Hergeboren te worden als het ware. Een beslissing die ieder voor zich, op kleine en grote schaal, telkens weer kan nemen. Beslissen het anders te doen. Krachtig en inspirerend.


ANDERS LUISTEREN Bijna dagelijks kom ik artikelen tegen die gaan over thema’s die ook ik al lange tijd met me mee- en uitdraag: de kracht van stilte. De kracht van contact. De kracht (en noodzaak) je te laten raken (let & fig). Yep, creativiteit en het vermogen anders te kunnen kijken en luisteren naar de wereld zijn eigenschappen die wel eens nog noodzakelijker zouden kunnen worden in de toekomst. Een toekomst die ik dan ook zeer zonnig tegemoet zie. Het is tenslotte mijn zelf gecreëerde werk waar deze Muziekverteller zich aan wijdt in de hoop ook anderen te kunnen raken, samen te brengen en te bewegen.


LUISTERTIP Nog één zijpaadje. Het bezig zijn met werk dat je móet doen. Niet omdat dat moet van anderen. Nee. Werk dat je móet doen, omdat het je past. Je niet anders kunt. Je niet anders wilt. Zeer zinvol volgens mij. Zinnig en nuttig. Gezondmakend en blijvend ook. Lees de woorden van de grote drie uit Vlaanderen daarover maar: Damiaan Denys, Dirk de Wachter en Paul Verhaeghe. Of kijk naar de documentaire over Coldplay.


Zanger Chris Martin is nog zo'n levend voorbeeld van een levenskunstenaar. Harde werker en creatieve geest. Die precies doet wat hem past. Fantastisch voor hem dat veel luisteraars dat ook vinden. Deze Muziekverteller is niet persé enorm gecharmeerd van zijn werk trouwens, maar zijn levenshouding... hoop dat die vooral ook flink besmettelijk is. Laat je bewegen. * De kop is losjes gebaseerd op de talmoedische uitspraak die ik onlangs tegenkwam in een Volkskrantinterview met pianist Marcel Worms ‘Wie één mens redt, redt de mensheid’.

A suivre!


Comments


bottom of page