top of page

LUISTERCURSUS Nieuwe Kijk op Muziek herfsteditie '20

Trek in muziekhorizonverbreeeeeding? Dan is deze serie van 5 luisterlabs iets voor jou! Elke editie is anders.


MUZIEKVERDIEPING

Nieuwe Kijk op Muziek is een serie van 5 luisterlabs samen actief luisteren. Met een mix van snufjes muziekgeschiedenis, vleugen muziekfilosofie, sappige details, flarden muziektheorie, wat muziekanalyse, smeuïge anekdotes en vooral een keur aan muzieksmaken. Vanuit allerlei invalshoeken ontdek en doorvoel je de gelaagdheid van muziek. Luisteren tussen de noten door! Voorkennis is niet nodig, maar mag wel.


In september '20 start de cursus in Delft, Den Haag, Gouda. Voor het eerst dit jaar is er ook een online variant. Handig voor alle Dutchies in het buitenland en 100% Corona-safe natuurlijk. Geef je nu op!

 

THEATER, SCHOUWBURG, CONCERTZAAL, MUZIEKSCHOOL Sinds 2 jaar kun je in de herfst en in de winter als nieuwsgierige luisteraar bij verschillende concertzalen, theaters en muziekscholen in den lande terecht om je muzikale luistervaardigheden te vergroten. Bij De VAK vinden eind augustus gratis proeflessen plaats. Lees maar.

Gemaakt door Michiel Keller 2012 in Theater Dakota Den Haag toen ik nog Muziekzendeling was met een andere website (!). Nieuw filmpje wordt verwacht. Merci Theater Dakota & Adri Huissoon voor de sponsoring!

 

TUSSEN DE NOTEN Een cursus bestaat uit vijf luisterlabs. De nadruk ligt op klassieke muziek, jazz en cross-over. Het kan dus zomaar voorkomen dat je Johan Sebastian Bach, Rembrandt Frerichs en Astor Piazzolla voorbij hoort komen in één les … eclectisch dus! Maar alles weloverwogen. Brechtje geeft je context en luistertips, geen wetenschappelijk betoog. Want al weet zij dankzij haar studies aan conservatoria van de hoed en de rand, Brechtje kiest voor een bezielende, associatieve les die binnenkomt. Zo groeit je kennis waar je je verdere luisterleven plezier van hebt.

 

THEMA Elke les is afwisselend met een paar onderdelen die regelmatig terugkeren: het ontrafelen van een muziekfragment, het vergelijken van verschillende stijlen, en altijd is er ruimte voor de actualiteit, gelinkt aan muziek. Dat kan een bericht in de krant zijn, een persoonlijke ervaring of een thema dat speelt. En zijn er deelnemers die zelf een muziekstuk inbrengen, dat past bij dat thema, dan wordt dat ter plekke online opgezocht en beluisterd. Een paar dagen na elke les ontvang je via mail een luisterlijst waarin (bijna) alle muziekfragmenten staan die klonken tijdens de les. Handig en leuk!

 

INFO Elk jaar is er een herfst- en wintereditie. Data, prijzen en meer info vind je hier.


Tot nu toe zijn luisteraars van Zuiderstrandtheater Den Haag, De VAK Delft, Musis Arnhem en Goudse Schouwburg de afgelopen jaren flink bijgepraat.

 

VRAGEN Laat ze maar horen via mail of telefoon!REACTIES ‘Ik heb genoten van je lessen, merk dat ik veel geconcentreerder luister. Probeer de verschillende instrumenten te horen en ook wat ik niet direct zelf zou kiezen, toch de moeite te doen te blijven luisteren. Het muzikale leven spreidt zich zo mooi en divers voor me uit. Een aanwinst! Jouw spontaniteit en enthousiasme ,je vragen ,maken van de lessen een ontspannen en zeer leerzame middag.’ Cursist Musis Arnhem 'Je hebt me overdonderd, wat een kennis van muziek, wat een enthousiasme en wat een goede docent. Ik luister nu anders naar muziek en begin andere genres ook leuk te vinden. Ik ben iedere week weer blij met de luisterlijst en heb op deze manier veel nieuwe zangers etc mogen ontdekken. Lieve Brechtje je bent echt bij me binnengekomen en hebt mij aangeraakt. Dank daarvoor. Ik hoop je in het najaar weer te mogen ontmoeten.'

Cursist Zuiderstrandtheater Den Haag

Comments


bottom of page