top of page

Luisteren prikkelt de verbeelding.

Hoera voor Micha Wertheim, pleitbezorger voor luisteren en ruimer muziekaanbod.ZUUNIG Als je mij al wat langer volgt dan weet je dat ik een echte spaarder ben. Ik spaar uitspraken van mensen die zich positief uitlaten over het belang van kunst, muziek, filosofie en meer. In dit geval werd ik geprikkeld door fijne uitspraken van eigenzinnig denker en prater Micha Wertheim over luisteren naar muziek. Waardoor ik via luisteren naar muziek, luisteren naar gesprekken, naar de wereld, naar kleur, ritme, variatie, luisteren tussen de noten door, naar warm, kkkoud, kwaadheid, nieuws, schoonheid bij luisteren naar onbegrijpelijke zaken uitkwam. En zo kan ik nog wel even doorgaan. De afgelopen tijd hoorde ik een paar interviews met Wertheim. Waaruit direct blijkt hoe eigen hij is. En dat zijn hart ligt bij luisteren naar prikkelende muziek. Beluister Miss Podcast maar eens;).

 

ACTIEF LUISTEREN Hij heeft het regelmatig over de intimiteit van het luisteren. Ook hij spreekt over het ‘Veel meer prikkelen van de verbeelding door geluid. Juist als er geen beeld bij is’. Één van de redenen waarom ik het liefst in het donker tegenover mijn publiek zou willen zitten trouwens. Alternatief is dus dat ik regelmatig suggereer om ‘je ogen te sluiten bij het volgende fragment’. Mede daarom dub ik nog steeds over live streamen met of zonder beeld. In het laatste geval wordt het dus een live podcast waarbij ik toevallig- als ik op locatie sta- voor aanwezige luisteraars te zien ben. Wat prefereer jij? Pure podcast of de combi met het zien van mij.NPO 4 Ook Wertheim vraagt zich af waarom radio niet ingezet wordt om luisteraars iets te leren over muziek. Op normale tijdstippen zodat iedereen bijna per ongeluk fantastisch nieuwe, onbekende klanken hoort. Weg met mainstream. Dit geldt trouwens ook voor de mainstream klassieke muziek. Air van Bach, de vijfde van Beethoven en Spiegel im Spiegel zijn al bekend. Durf eens iets anders aan NPO, Classic FM of neem een andere club. Dat gaat in ieder geval lang duren bij de NPO, spreek ik uit eigen ervaring. Laaaaangzame bedoening daar vol regeltjes en formats. Breek mij de bek niet open, maar nee, dáár ga ik nu niet op door;). In plaats daarvan gewoon een video met werk dat ik fijn vindt boven deze alinea. Van Kate Moore natuurlijk.

 

LUISTERTIP

Terug naar Wertheim. Of beter, klik hier beneden op één van de linkjes en luister naar wat hij voor moois te zeggen heeft over luisteren. Pik je ook nog andere zaken mee over politiek, kunst, zijn show op TV en een achtbaan. Laat je weten hoe het bij jou valt?


A suivre!

Commentaires


bottom of page