top of page

Ervaring voor beginners

Luistertip podcast voor nieuwsgierige én leergierige makers (en andere mensen)..


foto mike roelofs

PODCAST Ze schieten de grond uit. Podcasts. Hier een echte luisteraar, het zal je niet verbazen. Vroeger radio. Nu radio op de momenten dat ik dat wil;). Dik zes jaar gelee tipte de hoofdredacteur van Cultuurpers me al er iets (meer) mee te gaan doen. Met podcasts. Ik heb daar wat gespeeld met tekst, klank én illustraties. Ook bij Vrije Geluiden van de VPRO is nog iets online te vinden van mijn hand. Net als elders op mijn website. Maar echt werk maken van een podcast én er iets mee verdienen. Dan heb je focus nodig. En dat is lastig voor eenlingen die meer potten op het vuur hebben staan. Ik ben niet de enige die dat zo ervaart bij het opzetten van nieuwe zaken. Lees artikel Klinkende Munt maar, zie link onderaan.

 

LUISTEREN

Deze slechte slaapster maakt zelf vooral dankbaar gebruik van alles wat tegenwoordig on demand te beluisteren is. Ik hou van mensen en hun bagage. Vooral de figuurlijke rugzakken en koffers van makers uit de culturele wereld hebben mijn interesse. Dus luister ik vooral naar interviews. En na jaren Kunststof Radio, Nooit meer Slapen en- iets recenter- Miss Podcast ken ik de type gasten nu wel zo'n beetje. Geloof ik.


Daarbij begin ik ook de interviewers- hoe goed ze soms ook zijn- steeds vaker een beetje zat te worden. Of is mijn wereld te klein? Leer je de interviewer een beetje teveel kennen? Of zijn er teveel programma's die op elkaar lijken? Of is Nederland te klein voor zoveel interviewprogramma's?

 

ERVARING VOOR BEGINNERS Hoe dan ook. Gelukkig ontdekte ik via een vriendin/collega (merci nog M!) een leuke nieuwe serie: Ervaring voor Beginners. Goeie titel. Ok, veel geïnterviewden hoorde ik al eerder. Toch klinken nu vaak nieuwe woorden. Hoezo? Interviewer Theo Maassen stelt andere vragen. Het bevalt me zeer. Óók als vragensteller mag ik hem;). Hij viel me al op toen hij het vragen-stel-stokje van Wilfried de Jong overnam in het tv-programma '24 uur met...'.


beeld flip stroom - fotografie jeroen van der wilen

ECHTE INTERESSE Maassen laat zichzelf zien en krijgt dús terug. Hij is opvallend geïnteresseerd, stelt vaak open mijmerende vragen. En daar komen interessante antwoorden op. Het is fijn om makers te horen vertellen over hun denkpistes. Hen te horen verhalen over de vraagtekens van het leven, de beren op de weg, aanpak en gedachtekronkels. Inspirerend. Een absolute aanrader. Zeker voor makers.

 

BAGAGE

De allereerste aflevering die ik hoorde was het interview met Eric Kessels. Te gek! Ik heb niet voor niks al jaren de inhoudsopgave van één van zijn boeken voor het grijpen liggen ici. Kessels horen praten over de figuurlijke voor-en achtertuin vond ik inzichtelijk. Vermakelijk. Inspirerend en motiverend. Praktisch, fantasievol én nuchter; yep, ik kan er wel wat extra van gebruiken. Wie niet;).


Adelheid Roosen, Wende Snijders, ja, zelfs vreemde eend in de bijt Jan Geurtz inspireerde me. Sterker nog, de laatste heb ik nog nooit zo duidelijk horen vertellen over voor mij tot nu toe tamelijk wazig besproken- maar niet minder interessante- onderwerpen.


Top thema's. Top interviewer.


Laat je me weten wat jij er van vindt?

A suivre!

Comments


bottom of page