top of page

De zingende bassist die je gehoord moet hebben.

Een filmposter zwiept me terug naar laat jaren tachtig en resulteert in een luister & kijktip.


fotograaf (mij) onbekend

Een geinige bijkomstigheid van Corona is dat ik voor het eerst in een bios stond te werken. De Goudse Schouwbrug was gesloten dit najaar (nog steeds eigenlijk- januari 21) dus werd luistercursus Nieuwe Kijk op Muziek verplaatst naar hun andere locatie: de bios.


In vijf weken- die ook nog eens werden uitgerekt door een tijdelijke lockdown- dus preciezer: in zeven weken tijd liep ik vijf keer langs filmposters.

 

MEMORY LANE Opvallend veel films hadden te maken met muziek. Afgezien van livestream opera en een suffig ogende film over eega’s van militairen die een koor vormden, zag ik onder andere een aankondiging van een geënsceneerd concert van Nick Cave en een poster met de intrigerende kop van Phil Lynott voorbijkomen.


Door de laatste te zien, was ik direct weer een puber. Cool én nukkig hang ik in de winter in de bus met een koptelefoon op. Walkman in de jas. Vanonder m'n pony hou ik de knapste jongen van de bus in de gaten. En vice versa. Alhoewel ik toen geen flauw idee had over zijn mogelijke interesse in mij. Helaas. Met muziek van Iggy Pop, Bowie én Thin Lizzy als soundtrack.Hoe Thin Lizzy op mijn pad kwam? Keine ahnung. Duran Duran, Spandau Ballet konden mij niet bekoren. Via de vrienden van mijn oudste zus kwam er van alles op mijn pad. Denk ik. Hoe dan ook. Nog steeds kan ik Thin Lizzy waarderen. De stem van Lynott. Hees. Laag. Lynott zelf met wilde én gevoelige uitstraling. Het subtiele muzikale spel dat in- soms lekker harde- nummers te vinden is.


Best leuk hoor. Die ene grote hit. Een Ierse traditional in een rock jasje. Maar veel interessanter vond en vind ik nummers als Song for while I’m away, Little girl in bloom, Eire en The friendly ranger at Clontarf castle. Poëzie. Lange lijnen. Ruimte. Groen.

 

LUISTER & KIJKTIP

Doodzonde dat hij jong overleed. Drugs natuurlijk. Een getalenteerde dertiger. Dus bij de Club van 27 hoort hij niet. Verder weet ik nauwelijks iets van deze zingende bassist.

De documentaire over Lynott heb ik nog steeds niet gezien. Maar staat sinds een tijdje wel op mijn inspiratielijstje. Mocht jij- beste lezer- voorop lopen in dezer: laat je me weten hoe het is gevallen? Merci alvast! Nu maar hopen dat de bieb weer snel opengaat.

A suivre
コメント


bottom of page