top of page

De Mattheus staat als een huis..

Maar er is zoveeeeeeeeel meer machtig mooie muziek die ook gaat over de grote zaken des levens én krachtig inslaat.Laatst durfde Aad van Nieuwkerk ( presentator van Vrije Geluiden radio) voorzichtig het werk Water Passion van Tan Dun te suggereren als alternatief voor dat grote werk van Bach. Durfde ja. Want sinds de Mattheus vooral The Passion wordt genoemd, lijkt er niks anders te mogen klinken rondom Pasen. Terwijl de Mattheus jaren niet heeft geklonken na het overlijden van Bach. Tsss. En ook voor Bach klonk er intense muziek die over het lijden gaat. En troost. Je stil kan laten vallen. Of juist enorm laat bewegen. Figuurlijk dan in dit geval.

 

TROOST Trouwens. Lijden en muziek - van welke smaak dan ook- is een topcombi. En niet voor niks. Ik kwam ooit een artikel tegen dat ging over de neiging van luisteraars om vooral naar melancholieke muziek te luisteren. Muziek die over pijn gaat. Waarom? Men nam aan dat het luisteren naar lijden het eigen lijden oproept en dat uiteindelijk verzacht. Al kon dat niet helemaal wetenschappelijk bewezen worden geloof ik. Gelukkig kun je altijd vertrouwen op je eigen gevoel in dezer;).

 

LUISTERTIPS

Dus laat ik gerust Sinead, Pergolesi en muziek gezongen door Ino Kruysen horen aan luisteraars als het gaat over lijden, liefde en troost. Ja Ino! Een zangeres die veel meer gehoord zou mogen worden én mij met haar Milonga Triste altijd op zachte plekken weet te raken. Zie onderaan dit blog de link naar haar website.Goed. Terug naar Bach. Of beter. Het alternatief voor deze tijd als het gaat om echte troostmuziek. Ik pleit al jaren voor The little match girl passion van David Lang. De zoektocht van Lang gaat over het schrijven van muziek voor de niet-gelovige. Muziek die óók over de GROTE thema’s van het leven gaat. Thema´s die gekaapt lijken door de reli-muziekhoek: liefde, lijden en zingeving. Een geslaagde zoektocht van Lang wat mij betreft. En gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt. Lang ontving de Pulizterprijs voor deze passie.


Ik ontdekte haar voor het eerst door een opdracht van het Nederlands Kamerkoor. Live Lang horen. Het sloeg nogal in en ik maakte er zelfs een column over. Luister en huiver.

Heb jij andere fantastische muziek die voor jou over het betere lijden gaat? En inslaat als een bom? Ik ben er benieuwd naar.

A suivre!

LINKS

Comments


bottom of page