top of page

Dark Days- luisterspecial over alternatieve kerstmuziek

Hoor over muziek die wereldwijd klinkt tijdens de donkere dagen. Deventer Schouwburg 18/11, Goudse Schouwburg 23/11 en Dominikanenklooster Zwolle 12/12.


Laat je verrassen en hoor over muziek die wereldwijd klinkt tijdens de donkere dagen van het jaar. Brechtje neemt je in Dark Days mee op reis door bijvoorbeeld te focussen op bepaalde klanken in muziek waardoor je anders luistert dan je gewend bent. Dark Days is voor nieuwsgierige muziekliefhebbers die graag verder luisteren dan hun neus lang is. Herkenbare nummers van bijvoorbeeld Nina Simone komen zeker voorbij, maar ook onontdekte parels.


ALTERNATIEVE KERSTMUZIEK Tijdens de donkere dagen voor Kerst luisteren we massaal naar hits. Denk aan Mariah Carey, Wham en Bing Crosby. Maar er is veel meer dan dat. Zeker als je met frisse oren luistert. Kerst is afgekeken van tradities die wereldwijd al bestonden, en daar keren de thema's licht en donker steeds terug. Daar horen tradities en rituelen bij in klank, waar overeenkomsten in te horen zijn. Scandinavische folk, klanken uit India en klassieke muziek: er klinkt van alles.


"Ieder mens luistert anders naar muziek. Ervaringen verschillen, en associaties met muziek ook. Wat vandaag op een bepaalde manier binnenkomt, kan morgen anders binnenkomen. Daarbij heeft de omgeving invloed op je muzikale smaak en bagage. Als je je daar bewust van bent, en je openstelt voor muziek die ergens anders vandaan komt, dan opent dat je begrip voor die andere cultuur, voor een ander mens. Als je Turkse muziek beter begrijpt, dan begrijp je je Turkse buurman ook beter." - Brechtje Roos.


Enne… welke muziek zou je dan tijdens de langste nacht kunnen opzetten? Hoor het allemaal tijdens Luisterlab Dark Days.


Er is géén voorkennis van muziek nodig. Neem wel open en nieuwsgierige oren mee! Ga naar de vitrine voor ticketverkoop in Deventer, Gouda en Zwolle.


De oren van luisteraars worden zachtjes gekieteld. Er klinkt muziek uit de iPod van Brechtje Roos van over de wereld met daarbij de verrassend originele context van deze Muziekverteller. Vanuit allerlei invalshoeken laat zij jou de gelaagdheid van muziek doorvoelen en herkennen.

Brechtje legt verbanden tussen diverse genres waardoor er letterlijk een wereld aan muziek voor je opengaat. Corné Ran- programmeur Amare

A suivre!


PS Verbindende kerstborrel nodig? Luisterspecial Dark Days is tot januari '24 direct te boeken voor organisatie, huiskamer of anderszins. Neem contact op met Hoor!Comments


bottom of page