top of page

Polke vs Blaudzun

Dolgraag stel ik mijn meningen bij over muziek, zoals ook nu gebeurde.


AND THE WINNER IS… Sceptisch ging ik naar expo Polke vs Blaudzun. Geluid bij bestaand beeld maken, wat Blaudzun in dit geval heeft gedaan, pakt in onze visueel ingestelde wereld meestal slecht uit voor het geluid.  Het oog wint al snel van het oor zullen we maar zeggen. Ook in dit geval wat mij betreft.

 

ONTDEKKING Mooi van opzet deze expo. Behapbare hoeveelheid getoond werk. Leuke inhoudelijke link naar werk van de Cobragroep. Ik herontdekte een  soort godfather van deze muziekverteller: Eugène Brands. Brands organiseerde in de jaren vijftig luisteravonden waar veel muziek behalve Westerse klanken klonken. Moet supertof geweest zijn! Daarnaast nog soms hilarische video- en luisterfragmenten met onder andere Karel Appel en Constant waar de muziek van Blaudzun dan helaas doorheen klonk.

 

POLKE vs BLAUDZUN Prikkelend werk van Sigmar Polke. Dat ik nooit goed had gezien. Verrassend werk van Blaudzun. De combinatie zorgde voor keuzestress bij mij. Oren open en ogen dicht of toch maar andersom, wat veel lastiger te realiseren is. Ook zag ik andere bezoekers in de daarvoor speciaal ingerichte luisterhoek hun ogen sluiten. Logisch. Dan kun je de muziek echt tot je nemen. Die mij gelukkig niet tegenviel als niet-echt-Blaudzunfan-zijnde. Leuk ook om af en toe wat kamermuziek-achtige klanken te horen. Met geloof ik voor zijn doen best veel akoestische instrumenten, waar ik dan vooral van hou. Waaronder één van mijn favoriete muzikanten: hoornist Morris Kliphuis.

 

GESLAAGD Het concept is uiteindelijk toch zeer geslaagd wat mij betreft. Elke creatieveling is een spons. Polke als inspiratiebron voor Blaudzun voelt als een goede match. De muziek spreekt ongetwijfeld velen aan. Ik zag in ieder geval bezoekers enthousiast de LP kopen. Er komt vast een tour aan (?). En dat zou ik dan echt een winwinwin-ding vinden: mensen samenbrengen met muziek die ontstaan is dankzij fris, humoristisch soms onbegrijpelijk werk van Polke.

Meer, meer, meer van zulks dus wat mij betreft.Fijn experiment dat je vooral zelf moet opzoeken. Een aanrader! Laat je me weten hoe het jou beviel?

A suivre!

bottom of page