top of page

Achter de schermen

Één van de leukste bijwerkingen van mijn werk: het contact met andere makers, doeners, muzikanten, schrijvers, programmeurs en (muziek)journalisten!

VERLEDEN Zo sta ik deze weken met één been in de 16e eeuw voor een intro op het concert van de Tallis Scholars in Theaters Tilburg. Zij brengen een concertprogramma met muziek die ooit klonk in de Sixtijnse Kapel. Muziek die (deels) gemaakt is op die specifieke locatie. Waardoor het voor mij heel logisch is om (eindelijk weer) eens te praten met – wat mij betreft-  dé locatiecomponist van Nederland: Sytze Pruiksma.

 

MEANDEREN Zo’n gesprek hinkstapspringt dan heerlijk heen en weer. Van geluid, vogels, bio-diversiteit, natuur, ruimtelijkheid, Oerol, Nynke Laverman tot context, echtheid, puurheid en afpellen. We komen van alles tegen. Het geeft ook inkijkjes in de lange adem die je moet hebben als maker met (maatschappelijke) ambities. Zwaar inspirerend en bewonderenswaardig.

 

RESPECT Zekersteweten dat je meer dan de helft van je tijd dan op gesprek moet als je grootste plannen hebt. Leuren met je idee. Je hebt een goeie neus nodig voor partners en niet gefrustreerd raken van mensen met andere (minder creatieve en geëngageerde) plannen en doelen met jouw idee. Hoe geweldig is dan uiteindelijk het resultaat. Want Sytze krijgt veel voor elkaar. Denk alleen maar aan het Nieuwjaarsconcert 2018 i.s.m. Nederlands Blazersensemble en zijn artistieke, muzikale en inhoudelijke bijdrages aan Leeuwarden Culturele hoofdstad waarvoor zijn aandeel van wezenlijk belang is. Voor muziek en maatschappij!

 

HEDEN Met de Sixtijnse Kapel als vertrekpunt beland ik dus zomaar in Leeuwarden anno nu. Dat andere been van mij staat momenteel sowieso in het nu. Eergister zat ik tegenover componist Peter Adriaansz . Zijn nieuwste werk gaat zondag 10 maart in première tijdens festival Dag in de Branding Den Haag. Uitgevoerd door Ensemble Klang met een intro van mij. Daarover later meer. Nu even verder luisteren, mijmeren en schrijven. En Sytze (en Nynke) hoop ik dan binnenkort eens live te gaan zien, want naar voorstelling Wachter ben ik razend benieuwd.


A suivre!

Comments


bottom of page