top of page

Concert voor de grenzeloze muziekomnivoor.

Laatst pleitte ik voor minder zwart-wit, voor ontzuiling, minder hokjes in de muziek.JAZZ En donderdag aanstaande word ik op mijn wenken bediend bij De Nieuwe Regentes Den Haag. Een concert vol nieuw geluid. Dat is natuurlijk altijd zo bij jazz. Althans, als er eigen werk gespeeld wordt met daarbij een flinke dot impro.Daar kun je in dit geval gewoon vanuit gaan: Pianist en componist Rembrandt Frerichs speelt zichzelf (en zijn publiek) dwars door stijlen, landen en culturen heen. Samen met vaste companen Tony Overwater (bas) en Vinsent Planjer (slagwerk) én gastspeler Michel Godard op  tuba en serpent.

 

OPWINDEND Zowel Rembrandt als Tony nemen vast ook hun fortepiano en bas-gamba mee. Gangbare instrumenten in de Oude Muziek (16e-18e eeuw) met hun eigen specifieke klankkleuren. In de jazz kom je ze sinds kort dus af en toe tegen.

 

SLANG Een serpent is nog zeldzamer. Een houten blaasinstrument (in de vorm van een kronkelende slang, vandaar de naam) omwikkeld met leer. Met de gaten van een blokfluit en de beker (het mondstuk) van een koperblaasinstrument combineert het voor mij het beste van deze verschillende instrumenten: de klankkleur van hout met de zoete articulatie van koper. En dan bespeelt door iemand die daar óók jazz op laat horen.Enerverend om allerlei redenen. Ik ben erbij. Jij ook?

A suivre!


Comments


bottom of page