top of page

Touché- laat je raken door muziek

De luisterspecial die er komt dankzij Corona, de balkonscèneregeling en mijn micro-team.


UPDATE II mei '21 In verband met de huidige Covid19 richtlijnen is de tour verplaatst naar oktober 2021. Lees snel verder wat Touché precies inhoudt.


 

UPDATE I maart '21 In verband met de huidige Covid19 richtlijnen is de tour verplaatst naar juni 2021. Lees snel verder wat Touché precies inhoudt.

 

TOUCHÉ Dit voorjaar kon niemand er omheen: de kracht van muziek. Filmpjes met dansende mensen en zingende Italianen die viraal gingen. De wereld had even extreem veel nood aan de kracht van muziek.

 

POWER Die kracht, de troost, de energie die uit muziek gehaald wordt, is zeker bekend bij mensen die slecht in hun vel zitten of ziek zijn. Sterker nog, er zijn koren opgericht met het doel te troosten, te verbinden via muziek. Laat dat zingen nu al een tijd niet meer kunnen. Door onduidelijkheden over besmettingsgevaar zwijgen de meeste amateurkoren. Het is vanwege de Coronamaatregelen zelfs verboden te zingen voor amateurs tot op heden (feb '21). Binnen de amateur korenwereld kent de Muziekverteller een bijzondere afdeling: de landelijke ‘zingen voor je leven’ koren. De koorleden hebben allemaal, direct of indirect, met kanker te maken. Door samen te zingen denken ze even niet aan de gevoelens van paniek, angst, boosheid of rouw.

Samen zingen kan dus al een tijd niet. Samen actief naar muziek luisteren is wel mogelijk. En dat is precies de corebusiness van Brechtjes Muziekvertelwerk: Samen luisteren naar muziek en naar elkaar is wat er in een Luisterspecial feitelijk gebeurd. Het bezielde en prikkelende verhaal van de Muziekverteller, met verbanden naar wereldlijke gebeurtenissen en naar het persoonlijke leven van luisteraars, zorgt voor innerlijke beweging. Groei. Voeding. Fitness voor de geest. En daarbij is het ook nog eens ontspannend én enerverend leuk.

 

INTERACTIEF Natuurlijk hebben de koorleden hun eigen inbreng: aan de hand van de themavraag kan er van tevoren via mail gereageerd worden. Per luisterspecial laat Brechtje zich mede-inspireren door een aantal van de ingezonden muziekreacties. Luisteraars horen de muziek met context en de associaties van Brechtje én het bijbehorende verhaal van de luisteraar. De themavraag luidt: Aan welke muziek heb jij een bijzondere herinnering? Brechtje stond al eerder als muziekverteller voor zo’n speciaal koor met een Luisterspecial over de kracht van muziek.Het werd een bijzonder intense ochtend vol verhalen over muziek, allerlei emoties en fijne verstilde momenten. Juist deze koorleden wil Brechtje een warm hart onder de riem steken in het komend voorjaar met Luisterspecial Touché.


POSITIEF En dan komt de Balkonscèneregeling in beeld: een subsidieregeling die in Coronatijd is ontwikkeld voor ontmoetingen tussen podiummakers én publiek. Kleinschalige ontmoetingen die ondanks alle huidige Corona beperkingen toch kunnen plaatsvinden. Tenzij samenkomen echt verboden is, dan wordt het soepeltjes verplaatst.


Als het Coronawise kan vindt in april aanstaande de Touché-tournee plaats. Van Heerenveen tot Nijmegen en Hattem tot Leiden: de koorleden van 7 koren gaan aan den lijve ondervinden wat de kracht van samen luisteren is. En wat Brechtje betreft gaat deze tournee daarna op allerlei plekken in reprise! Heb je daar vragen over en/of animo voor? Neem stante pede contact op met de immer enthousiaste Muziekverteller.

 

A TITRE PERSONNEL

Voor het eerst van mijn leven heb ik dus subsidie aangevraagd. En gekregen! Mocht jij me beter kennen, dan weet je dat ik liever onafhankelijk ben van subsidies. Om allerlei redenen. Ik schreef er eerder over bij Cultuurpers, zie link onderaan. Ik heb trouwens geen moeite met support. Maar dan liever zonder inhoudelijke voorwaarden van derden;). Aan crowdfunding deed ik wel eerder. Met succes. Zie daarvoor ook de links.


Maar een klein jaar nauwelijks je podiumwerk kunnen uitoefenen doet wat met een mens. Negen maanden nauwelijks de levensenergie krijgen- waarop, waardoor en waarvan ik normaal gesproken leef en werk- doet iets met me. Mijn interne motor hapert. Aarzelt. Energie die me normaal gesproken voortstuwt en nieuwe ideeën oplevert. Interactie prikkelt. Geeft inspiratie. Voedt en reguleert mijn emotie-, creativiteits-, en hormonale huishouding. Maakt en houdt mij gezond. En- minstens even belangrijk- heeft ook allerlei positieve bijwerkingen op luisteraars. Geeft onverwachte ervaringen die voeden en gevoeld worden in hart, lijf en hoofd. Ik mis het. En ik ben niet de enige.


Na druk intern overleg met me myself & I. Na een online & telefonisch vragenrondje bij collegae en Balkonscèneregeling-ervaringsdeskundigen. Na gesprekken met mijn micro-team (waarvan de helft sowieso vindt dat veel van mijn projecten ook onder normale omstandigheden subsidiepotentieel hebben). Na nog eens intern beraad besloot ik er voor te gaan. Met resultaat.


Ik ga lekker aan de slag. Dankzij de vorm die ik gekozen heb, hoef ik me niet bezig te houden met PR, locatie scouting en meer van die dingen. Neen, eindelijk kan ik (bijna) al mijn energie aanwenden voor inhoud en luisteraars de kracht van muziek weer laten ervaren. Gelukkig makend.


A suivre!

Kommentare


bottom of page