top of page

Geluid van Binnenuit- Afrika vs Westen

Ontdek dat lompe ritmes bestaan. Net als fijnzinnige.

Dat is het fijne van mijn werk: met ruime bochten onderzoek ik onderwerpen waardoor ik én muziek ontdek én gedachten ontwikkel die op de één of andere manier wel weer terecht komen bij nieuwsgierige luisteraars én er vaak leuke uitwisselingen zijn met inspiratiebronnen. Zoals in dit geval voor opdracht Wintervibes dat klinkt op 6 maart.

 

BALAFOON

Vriend Jan – muzikant en Afrikaanse muziekkenner en voormalig importeur van Afrikaanse muziekinstrumenten- polste ik voor een goed fragment van die ‘Afrikaans Xylofoon’. De Balafoon. Waarmee hij hier mee kwam aanzetten:

Grote kans dat dit stuk mijn luisterlijst niet haalt. Simpelweg omdat er maar een uurtje is én er vooral live muziek van muziekkanonnen Aart Strootman en Ramon Lormans gaat klinken natuurlijk. Daarom een ereplaatsje ici voor de balafoon. En wat deze muziek dan weer met Wintervibes te maken heeft? Be there. Maar dan kan helaas niet meer, want uitverkocht.


De leuke energie- en muziekuitwisseling met mijn tipgever heeft toch al plaatsgevonden gelukkig;). Mooie bijwerking van mijn werk.

 

GROOTHEIDSWAAN(ZIN) En voor de zoveelste keer vraag ik me af waar die grootheidswaan van het Westen toch vandaan komt. Ook op muziekgebied. Want de gelaagdheid in ritme die in Afrika en India ongelofeloos is - hyperpolyfoon- is vaker niet dan wel te vinden in Westerse muziek. Kunnen wij echt wel tig puntjes aanzuigen.

Regelmatig wordt het subtiele spel van ritmes vergeleken* samen met luisteraars. Neem een Westerse danshit uit welke tijd dan ook- ik noem een dans uit de 17e eeuw of een Chubby Checker- waarbij luisteraars inzoomen op het gevoel dat die muziek bij hen oproept en vergelijk het met het gevoel dat bovenstaand fragment oproept. Meestal is het direct te zien aan de (onbewuste) bewegingen van publiek. Hoe minimum die soms ook zijn. Drie keer raden op welke fragmenten de luisteraarsreacties ‘lomp’, 'beetje saai' en ‘hakkerig’ slaan;).


Natuurlijk heeft Westerse muziek ook stokpaarden. Ritme is dat van oudsher overduidelijk niet. Ik praat je er graag live over bij.

 

OPEN CALL

Hopelijk krijg ik binnenkort weer veeeeel meer nieuwsgierige luisteraars tegenover me, waarbij oordeelloos luisteren zomaar een insteek zou kunnen zijn.

Weet me te vinden, ik heb ruimte voor opdrachten.

A suivre!

* Het gaat in mijn werk nooit over mooi of lelijk! Wel over wat er gebeurd met en in muziekonderdelen.


Commenti


bottom of page