top of page

Fluweel voor oren & spirit

Luistertip no. zoveel over een stem die goed doet. Keihard fluisterfijn is.


© Tahmineh Monzavi

Subtiele kracht. Dat zijn de eerste paar woorden die direct boven borrelen als ik aan Mahsa Vahdat denk. Subtiel, puur, intens. Haar stem en verschijning. Deze Perzische krachtpatser. Een podium opstappen overal ter wereld terwijl dat in eigen land Iran vrouwen al jaren verboden is. Net als les krijgen. Of geven.


Dat ze toch zingt (componeert, lesgeeft en zich uit over de positie van vrouwen in eigen land) zegt direct genoeg over haar kracht. Maar daar waar anderen zich luid uiten, fluistert Vahdat eerder. Keihard fluisteren wat mij betreft. Met songs waarvan ik de tekst helaas niet letterlijk versta. Teksten van Perzische dichters als Jalal ad-Din Rumi (13e eeuw) en Mohammed Ibrahim Jafari (21e eeuw). Maar ook zonder direct tekstbegrip zijn boodschappen, stem en performance heel verstaanbaar. Het neemt me mee naar ...ehh...

 

KOSMOS

Tig kleuren verbonden met andere sensaties razen, nee, gaan loom door mijn lichaam. Het brengt naar binnen én naar buiten. Verbindt me. Geen flauw idee waarmee. Met iets gigantisch én juist met zeer kleine dingetjes. Gigantische gebergtes en de fijnste zandkorrels en alles wat daar tussen zit. Verbonden met medeluisteraars. Met pittige musiciennes. Met het lot van velen. Vahdat zet me op scherp. Maakt gevoelig. Voor buiten- en binnenwereld.


Ik hoor, voel en zie zinnelijk bloedroze, melancholie, fluwelig sterremosgroen, knetterhard diep zwartblauw en altijd wel een licht randje ergens. Ach, probeer dat maar eens allemaal te omschrijven.Hier een beter idee. Voelen moet je. Ga vooral zelf naar het concert in Groningen. Op 14 mei aanstaande. Wat er precies allemaal klinkt? Zeker weten dat er flink gegrasduind wordt in het repertoire van Vahdat. En met Rembrandt Frerichs (pianist, componist, bandleider) en het Alma Quartet van de partij ligt grootse spielerij met onderdelen uit de klassieke, jazz en Globalmuziekhoek- zeg maar een groot deel van de muziekwereld- voor de hand.


Het wordt ongetwijfeld één groot zintuigelijk fluisterfeest. Of werkt het bij jou heel anders? Alles is mogelijk door muziek. Tijdens live concerten. Vertel me hoe het was. Dikke kans dat ik helaas waarschijnlijk elders ben.

A suivre!

Comments


bottom of page