top of page

Neem een Nieuwjaarsduik in muziek en start 2024 met Frisse Oren.

laat je hart kietelen en laat je hoofd thuis..


v

Een betere buurt begint bij jezelf. In mijn Haagse verleden mocht ik in diverse buurten voor langere tijd luisteraars samenbrengen met muziek. Oren van bezoekers van Theater Dakota en Laaktheater werden regelmatig geprikkeld. Uitgezonden werd ik door de laatste ook: in bieb, wijkcentra en vadercentrum werd door Henk, Ali, Ingrid én Fatima samen geluisterd naar van alles. Een geweldige ervaring. En dan spreek ik voor mijzelf.


Banden smeden met en tussen mensen via muziek. In Zwolle wordt achter de schermen druk gepraat, maar deze ongeduldige Muziekverteller (met inmiddels weer bakken aan energie) kan niet wachten. Dus verspreid ik in 2024 ook in eigen buurt muziekvibes. Preciezer, dat doe ik in eigen huis. In Huis Assendorp Zwolle. Daar klinken het komende jaar een paar luisterprojecten waarin nieuwsgierige buren samen kunnen komen met muziek. Als ze zin hebben. En het aandurven ;).


Op 8 januari klinkt de eerste Luisterspecial Frisse Oren in Assendorp in het eigen huiszaaltje. Wel zo vertrouwd. Voor een feestelijk klein prijsje. Geen geld? Een alternatieve ruilbetaling kan ook. Kunst en cultuur moet voor iedereen toegankelijk zijn vindt deze Muziekverteller. Meer betalen mag ook in Zwolle. Op 12 januari kunnen buren in Jansstraat33 te Haarlem langskomen.  Zie link onderaan dit bericht.


 

DELEN MAAKT STERKER Sinds de start van het pionierend Muziekvertellerswerk in 2012 lijkt de wereld steeds meer te gaan verdeling, angst voor het onbekende en eenzaamheid. Ook ik bied graag een (muziek)tegenwicht. Door het delen van muziekbagage, ervaringen en m'n luisterend oor voor mensen en hun muziekverhalen. Met aandacht luisteren, verzacht. Maakt geconcentreerder. Ontspant en verrijkt. Geeft ruimte.


Luisteren naar elkaars verhalen is je letterlijk gehoord voelen. Hoe denk je dat dát binnenkomt in onze wereld vol eenlingen? Zeker weten dat dat gevoel het dagelijks leven in meegenomen wordt. De bevindingen van onderzoek van onder andere Erik Scherder bevestigen dit trouwens.


Mijn inspanningen zie ik als een kleine druppel, die samen met alle (micro-)inspanningen van anderen uiteindelijk een tsunami van goeds veroorzaakt.


Bewust op eigen kracht luisterprojecten organiseren (lees: zonder support van de overheid) vraagt veel investeringen van zzp-makers. Extra tijd zit in dit geval vooral in het onder de aandacht brengen van de interactieve Luisterprojecten die verrassend anders zijn anders. Teksten maken, drukwerk ontwerpen, flyers verspreiden, pers benaderen, blogs schrijven. Tijdsinvesteringen die nooit terugverdient worden in keiharde knaken. Maar op de lat van zingeving verdient het belachelijk veel. Hoezo?


 

VOELBAAR EFFECT De laatste Luisterspecial van 2023 bijvoorbeeld- een uitverkochte zaal in het Dominicanenklooster Zwolle- zindert nog na. Een onbetaalbaar gevoel. Het eerste luisterexperiment daar had tot gevolg dat er flink mee ge-lucht-dirigeerd, gewiegd en getrommeld werd. De sfeer zat er in. Nog steeds voelbaar.


Net als de verstilde aandacht na de gedeelde muziekmijmering van een luisteraar over zijn vader waardoor iedereen mee kon voelen. Of dwaalde door eigen herinneringen. Dat beweegt nog steeds na getuige de dagelijkse mails van enthousiastelingen een week na dato.


Ja, nu ik na een paar jaar stilte door blessureleed weer intens geproefd heb van wat muziek kan doen met mensen- magie ter plekke- wil ik weer meer, meer, meer. Voor anderen en- jawel- voor mijzelf. En daarom ook Luisterprojecten in eigen beheer. Omdat ik zin heb. Naast de opdrachten waar achter de schermen ook aan gewerkt wordt.


 

SUPPORT Leuk als je er ter plekke bij bent. Het gaat over de ervaring. Hart boven hoofd. Zie de vitrine voor tickets, data, locaties en tijden. Schouwburg Ogterop Meppel haakt vanaf februari aan.


Help je graag mee aan het verspreiden van het luistervirus? Neem contact op met mij, waarvoor dank. Je hulp is handig bij

  • berichten op sociale media delen met je netwerk

  • mails e/of flyers rondsturen binnen je koor, muziekvriendengroep, muziekvereniging

  • een theeschenker en kaartjesknipper in Zwolle

 

REFLECTIE

Val ook jij de komende dagen stil? Ikke wel. Om daarna weer alle energie te kunnen stoppen in mijn lust en leven: mensen en muziek. Opdat er meer nieuwsgierige luisteraars bijkomen. Opdat er meer plekken ontstaan waar aandachtig wordt geluisterd door allerlei soorten mensen. Naar muziek. Naar jezelf. Luisteren naar elkaar. Al dik 10 jaar mijn wens voor jou. Mijn wens voor tout le monde. Ook voor 2024.

A suivre!

Comments


bottom of page