top of page

Pierre Janssen- een feest der (h)erkenning

Waarom de woorden van Anja Meulenbelt jaren na dato goed binnenkomen…


BIEN SÛR Natuurlijk was ik destijds blij met Meulenbelts verslag over mijn allereerste Luisterlab (in 2011 nog luistersessie genaamd). Natuurlijk had ik heus wel eens gehoord van Janssen, ‘de man die over kunst sprak’. En toevallig valt de naam Janssen best vaak tijdens nagesprekken met publiek. En dat snap ik nu dus ineens stukken beter!

 

KUNSTVERTELLER Deze zomer kocht ik namelijk het boek over Pierre. Wat me trouwens direct al een leuk gesprekje over muziek opleverde bij de boekwinkel.

Vanaf de eerste bladzij druipt de begeestering van Pierre voor kunst uit het boek. De drive om mensen te bereiken. Via krant, museum, lezingen. Ontmoetingen via kunst. Toegankelijk maken van schoonheid. Alhoewel het nog niet eens om die schoonheid gaat. Ontdekken wat er allemaal is. Wat het met jou als kijker kan doen. Ook, of misschien wel juist, voor Jan met de Pet. Kunst, schoonheid, is voor iedereen. Pionieren. Vergelijk maken met kunst en het dagelijkse leven. De actualiteit zo je wilt. Projecten voor kids. Projecten voor blinden. Projecten voor, van en met de buurt.

Hmmm, heel herkenbaar! Alleen gaat het bij mij dan om muziek in plaats van over kunst..

 

WERKT En dat de aanpak van Janssen werkt, lees je terug. Zie en hoor je terug in Museum Schiedam waar op dit moment nog t/m oktober een expo te zien is. Net als in Arnhem trouwens. Vooral de ervaringsdeskundigen op video (en op leeftijd) laten je direct voelen dat Janssen iets heel erg goed heeft gedaan. Jaren na dato spreken deze mensen in superlatieven, vol warmte en met veel enthousiasme over Pierre én over kunst.QUOTES ‘Je luisterde naar zijn stem. Met die stem wist hij iedereen te pakken’. ‘Normale heldere taal’. ‘Meeslepen naar een andere wereld’, ‘Hij heeft me de schoonheid van kunst laten zien’, ‘Hij heeft me leren kijken’, ‘Ik begreep niet veel van moderne kunst, dat heeft hij me geleerd’, ‘Ik had liever voetbal…dacht ik, Pierre Janssen was kunst op zich’.

Allemaal uitspraken van mensen die op jonge leeftijd toevallig bij Janssen terecht waren gekomen en (nog steeds) besmet lijken met het kunstvirus. Gevoeliger door (en voor?) kunst.


Hmm, heel herkenbaar dit soort reacties. Alleen is de leeftijd ietwat gevarieerder van mijn publiek;).

Pierre Janssen is een fenomeen op zich. Uniek in zijn soort. Toch laat ik me graag met hem vergelijken al (s)preek ik over een ander onderwerp als Muziekzendeling.

 

VERSCHILLEN Ik praat met besmettelijk enthousiasme over muziek in plaats over kunst. Doe niet alles uit mijn hoofd. Heb geen tv- programma. Heb geen organisatie achter me staan met bijbehorend potentieel platform met publiek waar ik serieus luchtig over muziek kan praten. Ben wel opgeleid in mijn vakgebied. Heb ervaring als uitvoerend en creatief muzikant en ken die wereld dus vanuit die hoek. Ben vrouw. Geen trillende handen en klein van gestalte.

 

OVEREENKOMSTEN Ook ik bied handreikingen- al noem ik het luisterhandvatten. Praat graag over context én gevoel. Heb oog voor de makers. Geen encyclopedische praat bij mij, maar een begeesterd persoonlijk verhaal. Serieus luchtig. Probeer begrip te kweken voor het onbekende en onbegrepene. Mooi vinden hoeft niet. Openstaan liever wel. Blik verruimen opdat we, metaforisch gezien, ook oog en oor krijgen voor het andere. Meer tolerantie door muziek. Bruggenbouwer. Ben de link tussen publiek en muziek/muzikanten. Luister naar mijn publiek en bied ze in bepaalde projecten ook een podium. Alle* muziek voor iedereen! Met muziek mensen raken. Muziek, en zeker live muziek, is spannend, een unicum, een avontuur. Muziek is een levend iets.


Lees de reacties op mijn werk elders op deze site en je leest de overeenkomsten met reacties op het werk van Janssen. Oh ja, eigenzinnig ben ook ik. Met voor- en tegenstanders. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Doe ik niet. Genoeg. Basta!

 

MUZIEKVERTELLER Vanaf heden noem ik mijzelf dus Muziekverteller in de traditie van Kunstverteller Pierre Janssen. In de hoop dat publiek en programmeurs beter begrijpen wat ik doe. Kom vooral eens langs om te voelen of ook jouw oren gaan gloeien. Virtueel een indruk krijgen kan door in mijn website rond te struinen. Surf naar de website van Vrije Geluiden voor een podcast. De linkjes vind je onderaan deze pagina. Echt ervaren doe je in het echte leven: kom eens naar een project of nodig me uit!

Tot zover dit vergelijk.

A suivre!


*Met alle muziek bedoel ik dus echt AL-LE muziek: van (volgens sommigen) piepknorkrak tot melodieus Mozart, van Afrika tot China, van fado tot smartlap en van pop tot operette.

De woorden van Meulenbelt, over de Janssen expo’s in Schiedam en Arnhem en de VPRO podcast kun je lezen en horen door ‘door te klikken’.

Comments


bottom of page