top of page

Tierkreis, fris & fruitige music fashion film

Over dat ik creatieveling Nerea Vera een onbegrensde speelvlakte gun..AFKIJKEN Nog steeds voel ik de frisse vibes die gister hingen in Studio Loos Den Haag. Een serieus luchtige avond waar veel musici, makers, programmeurs en artistiek leiders in de hedendaagse (muziek)scene nog veel van kunnen leren. Sleutelwoorden: goed, fris, fruitig, professioneel, persoonlijk en echt.

 

START Het begint goed. Muzikant en maker Nerea Vera ontvangt je aan de deur heet welkom en nodigt uit. En op allerlei manieren zit je onbewust direct in haar project Tierkreis: een serie composities van Stockhausen gebaseerd op alle sterrenbeelden. Binnen bepaalde perken heeft de muzikant vrijheid met het werk te spelen.


En spelen doet Vera. Die een muzikant is met nóg een hobby: mode;) Een film met Vera als personage, muzikant, designer en conceptontwikkelaar tot gevolg. Een speelse avond met een meer dan goe gevoel bij ondergetekende. En ik was niet de enige.

 

PLAYFULL Bij binnenkomst mag je zelf spelen. Spelen met rekwisieten. Hier wordt gespeeld met de codes van film. Spelen met het Rode Loper-gevoel: pak rekwisieten, laat je fotograferen voor de Tierkreis-poster en doe daarna iets met Instagram, Facebook ofzo. Pak een polsbandje in de kleur van je sterrenbeeld, check de poster en zie met wie jij wel, niet of mogelijk een klik hebt.CONTACT Yep, Vera is uit op contact. Dat lukt. Dat voel je in alles. Ook voel ik de noodzaak bij haar dit project te maken. De noodzaak alle zintuigen aan te spreken. Muziek is niet alleen het oor. Toevallig één van mijn stokpaardjes en ook zij weet dat donders goed. Dat benadrukt ze bovendien in het nagesprek. Maar dat is vanaf het begin (onbewust) al gevoeld door de goeie verstaander. Die toon wordt direct gezet. En dan heb ik de film nog niet eens gezien en gehoord.

Ga zelf luisteren en kijken wat er daarna komt en houd deze dame in de gaten

 

STOCKHAUSEN Tipje van de sluier: duimpiano, cactus, waaier, teremin, ukele, toypiano, kralen, gelaagde beelden met dus die rekwisieten die je al gezien hebt. Bijna per ongeluk (maar het is natuurlijk meer dan expres) hoor je Stockhausens Tierkreis.  Dé basis van de hele avond.


Bye bye ontoegankelijke sfeer die vaak rond dit soort hedendaagse (muziek)projecten hangt. Hopelijk krijgt Nerea Vera alle kansen van de wereld krijgt om meer projecten te ontwikkelen. Al of niet samen met andere creatieve soortgenoten. Aan haar plannen en aanpak ligt het niet. Ideeën zat.


Ik zeg tegen programmeurs die ook hedendaagse muziek nog serieus luchtiger willen aanpakken: nodig Nerea Vera meer uit tot spelen zodat haar energie niet weglekt in (subsidie) rompslomp achter de schermen. Geef haar (nog veel) meer speelruimte Holland Festival, Rewire, Le Guess Who, Transition om er een aantal te noemen. Een onbegrensde speelvlakte voor deze multi-getalenteerde dame s.v.p.


Nerea Vera, blijf op een serieus luchtige én eigen manier spelen. Ik ben nieuwsgierig naar meer en ben vast niet de enige, courage.

A suivre!

LINKS Nerea Vera

Comments


bottom of page