top of page

Dansen op Erbarme dich

Waarom een Irakese buur juist over Bach begint …


OPZET Eind juni klonk er wederom een buurtluisterlab in Laaktheater. In een luisterlab worden ‘plukjes geconcentreerd luisteren’ afgewisseld met ‘serieus  luchtige momenten’. Muziekfragmenten zijn soms aanleiding om met publiek van gedachten te wisselen. Dit keer was Vrijheid en Muziek het uitgangspunt. Zijdelings ingegeven door de Dag van de Vluchteling op 20 juni.

Van tevoren sprak ik met een aantal buurtbewoners. Zoals vaker, komen er fantastische verhalen naar boven waar tijdens een luisterlab niks mee gebeurd. Anders duurt het uren, zo’n sessie. Het virtuele papier heeft tijd zat, waarvan akte.

 

VRIJ Zo sprak C. (op-en-top-Hagenees) over zijn coming-out: ‘Na 17 jaar huwelijk met een vrouw die me op allerlei vlakken kort hield, voelde ik me daarna euforisch en zo vrij als een vogel. Zeker na mijn coming-, én burn out. Ik ben socialer geworden, zing, speel toneel. Heb zelfs gedanst in een voorstelling. Met een masker op. Wat ik eerst niet wilde. Vond het eng om ‘zonder gezicht’ te zijn op het podium. Maar danste uiteindelijk helemaal vrij op ‘Erbarme dich’.

 

POEZIE Laat dat nu ook het werk zijn dat M. (dichter en journalist uit Irak) als één van zijn vrijheidsnummers opgaf. Deze buur heeft soms de mooiste, poëtische uitspraken. En alhoewel zijn Nederlands heel goed te volgen is, komt er voor de finesse toch echt google-translate aan te pas, waardoor de grootsheid van zijn moedertaal zichtbaar wordt.


De Mattheus van Bach had hij in Den Haag live gehoord. Voor het eerst en dan voor je neus uitgevoerd. Beter kan het niet worden (afhankelijk van de uitvoering natuurlijk?). ‘De gelovige mens Bach heeft iets achtergelaten voor mij als ongelovige: door zijn muziek kan ik eeuwige schoonheid en de onbenoembare waarde van muziek, die voor mij vrijheid betekent, elke keer weer ervaren bij het luisteren’KOUDE WOORDEN M. sprak ook nog over zijn jeugdjaren. Verplicht lid van de kinderafdeling van een politieke partij. ‘De liedjes gingen over haat, vechten en bloed. Over je ziel geven aan de leider. Ik werd koud van deze woorden die niet zacht waren’.

Gebroken met zijn thuisland heeft hij niet. ‘Je hebt verbinding nodig met je verleden en ik luister regelmatig naar bepaalde gezongen gebeden die mij- als ongelovige- toch vrij kunnen laten voelen door de connectie met mijn vaderland. Het bevrijdt me van mijn demonen’.

 

ONBETAALBAAR Op dit soort open gesprekken, aangezwengeld door muziek, met persoonlijke ontboezemingen en fantastische uitspraken kan ik weken teren. Yep, deze waarde van mijn werk is onnoemelijk hoog. Ik zie nu al uit naar de volgende buurtluisterlabs met alle bijvangst, waar of wanneer die ook moge zijn op de wereld!

A suivre!

Comments


bottom of page