top of page

Kijkje in de keuken van een maker.

Hoe een alternatieve kerstluisterspecial kan ontstaan dankzij het vertrouwen van de opdrachtgever.


Bij deze geeft deze Muziekverteller je een kijkje achter de schermen van hoe een Luisterspecial tot stand komt. Een paar jaar gelee kreeg ik de vraag van toenmalig programmeur Carolien Ruigrok van mijn buurttheater Laaktheater ‘iets te doen voor de buurt met muziek tijdens de donkere dagen van het jaar’.


Ik dook de boeken, het net, de muziek en mijn fantasie in en kwam tot een aantal ontdekkingen die ik deelde met de luisteraars.

 

EEN Dat er tig bijzondere babys geboren zijn in die periode. Waarbij het opvallend is dat er in de Westerse wereld vooral maar ééntje bekend is ici. Genaamd Jezus.


TWEE Dat er bijna overal op de wereld wel iets gebeurt met het licht en donkerte.


DRIE Dat er overal ter wereld tradities zijn die behoorlijk op elkaar lijken waar altijd wel weer op de één of andere manier muziek, geluid en klank bij gehaald wordt.


VIER En dat er opvallend vaak naar dezelfde muziek gegrepen wordt in de mainstream media. Gaaaaaap.Dat kan anders! Dat móet anders in een wereld met verschillende culturen naast en door elkaar wat mij betreft. Wat is er leuker dan vrijelijk grasduinen door de muziekwereld? In interactieve luisterspecial Dark Days worden luisteraars meegenomen naar allerlei uithoeken van de wereld via muziek. Er klinkt van alles. Van carbid knallen, dansen in de kerk of zingen bij een huisaltaar met een versierde Ganesh. Hoe en wat precies nog meer?


Er zelf bij zijn is de sleutel. Ervaren dus. In je huiskamer of op je werk, want ja, deze Muziekverteller is lekker mobiel met eigen boxen. Een stopcontact en een kan water is alles wat er nodig is.

 

CADEAU Luisteraars gaan uiteindelijk naar huis met een lijstje handvatten als inspiratie voor een eigen spotifylijst. Voor de luie luisteraar is er natuurlijk de luisterlijst die ik samenstelde. Die handvatten destilleerde ik uit de verschillende tradities wereldwijd. De luisterspecial is qua titel Kerstklanken naar Dark December uiteindelijk geëvolueerd in Dark Days. Want Kerst is maar één van de feestjes die gevierd wordt in november, december, januari.

 

PUBLIEKSREACTIES ‘Vooral de Catalaanse heeft me beroerd en ontroerd. En Masha Vahdat natuurlijk, maar over haar ben ik al eerder door jou enthousiast geworden. Heerlijk om weer op een totaal andere manier met kerstmuziek bezig te zijn.’ Aldus een luisteraar en donateur.


‘Dit multiculti programma zou iedereen moeten horen.’ Aldus een buurtbewoner Laak en medewerker Vadercentrum Den Haag.NOG IETS Een ander inkijkje in het leven achter de schermen: met een programmeur bouw je als maker een band op. Als de klik er is en je als maker de vrijheid (lees: carte blanche) en het vertrouwen krijgt, worden er mooie dingen geboren. Uw muziekverteller kreeg het allemaal van Carolien Ruigrok met mooie resultaten tot gevolg. Naast Dark Days ontstonden luisterspecials Nostalgische Noten, Freedom en Buurtklanken op deze manier. Ze zitten in mijn portfolio en klinken nu en dan. Altijd is verbinding, actief luisteren naar muziek en naar elkaar de rode draad geweest. Met muziek. Yep, heerlijk werk heb ik toch (...ehhh... zelf gecreëerd;)).

A suivre!
Comments


bottom of page