top of page

Ha, een vers communityproject dat de buurt beweegt.

over een nieuwjaarsmuziekduik die naar meer smaakt en direct subtiele rimpelingen en nieuwe frisse luisteraars veroorzaakt....



Het bracht geluk dat de allereerste openbaar toegankelijke Luisterspecial Frisse Oren in eigen huis klonk op de verjaardag van Bowie: Frisse Oren op 8 januari in Huis Assendorp was uitverkocht! Of is het Assendorp dat geluk brengt. Want vorig jaar in het Dominicanenklooster was ook uitverkocht. Hoe dan ook.


Goeie vibes hier in Zwolle. Een zaal in best wel ouderwetsch tuttige bejaardensfeer (want dat was het eerst hier- een bejaardenhuis) vol nieuwsgierige luisteraars. Hoe leuk! Een mengeling van HA-bewoners, Assendorpers én mensen van ver. Amstelveen, Lelystad: you name it. En ach, die molen- zie foto- past eigenlijk best goed bij het frisse oren gevoel nietwaar?


 

SUCCES Hoezee & meer, meer, meer werd niet gescandeerd, maar na afloop waren er wel mooi direct aanmelders voor de 2e luisterspecial op 5 februari, meeflyeraars van en toezeggers voor de de cursus actief luisteren later in februari. En dat is fijn voor deze weer helemaal gezonde zzp'er die al een tijdje muziekzaad aan het rondstrooien is in haar nieuwe omgeving.

Zoals altijd waren er meer ingebrachte muziekmijmeringen dan de ter plekke luistertijd. Kwam dit keer ook een beetje door mijn lange verhaal, scusa.


 

PUBLIEKSINBRENG

Mijmeringen over live muziekervaringen die jaren na dato nog steeds voor kippenvel zorgen. Want luisteren naar muziek die live voor je neus gebeurt, zie en hoor ik als frisse start. Een nieuw begin. Die klanken, ritmes, noten zijn filosofisch gezien fris, want precies zo klonken ze nog niet eerder. Onmogelijk. Tenzij het uitgevoerd wordt door robots. Om maar te zwijgen over al die andere omstandigheden die er toe doen bij een live concert die niet reproduceerbaar zijn, maar toch bij herbeluisteren haartjes op armen laten rijzen. Magisch toch?


 

THE STONES

Zoals het nummer dat de dochter van een HA-bewoner ingebracht werd. 'Het was fantastisch en bloedheet in het stadion. Mick Jagger besproeide ons frontrow met water'. Haar ogen glommen. Aan welk nummer denk je dan precies, vroeg ik. 'Maakt niet uit'. Haar moeder (90+) heet Antje, maar zei me tijdens onze eerste ontmoeting in Ameri-gronings accent 'Ik heet Antje, but you can call me Angie'. Het staat op de luisterlijst die nagestuurd wordt.



'Graag geef ik me op voor de volgende met “horen -kom je verder sessie” op zes februari a.s. wegens groot succes geprolongeerd', aldus een enthousiaste luisteraar. De première van Frisse Oren heb ook ik als zeer positief ervaren. Naast nieuwe aanmeldingen en goeie feedback die ik direct kan inpassen in de luisterspecial die op vrijdag 12 januari klinkt in Haarlem (zie link onderaan), is er gedoneerd door luisteraars. Een mooi begin. Zodat mensen met trek in cultuur, maar zonder budget toch kunnen komen. En om daar secuur mee om te gaan, pols ik die ene luisteraar die beroepshalve in de armoedebestrijding zit (en vanuit professie nieuwsgierig was wie er op de Luisterspecial af zou komen).


Tof ook, die hulp voor thee, koffie limo, assistentie met de laptop ter plekke en voor-en achteraf extra kracht voor het betere en nodige meubilair-verplaatswerk.


Verder zaten er diezelfde avond nog nieuwe gezichten bij de Mmmeditatiemaandagavond in het huis (waar iedereen welkom is). En is er zomaar kans op nieuwe samenwerkings HA-projecten, want er borrelt en bruist het één en ander waar ik de komende tijd voor in gesprek ga.


 

WORDT VERVOLGD

Nieuwsgierig zie ik uit hoe dit zich verder ontwikkelt. Kijken of ik ook met dit nieuwe buurt-initiatief op den duur wat eigen brood kan kopen. Liefst ook beleggen;). Aanhakers, meedenkers, donateurs, sponsoren van PR, flyers, onderzoekswerk blijven welkom. Ben of ken jij zo iemand? Neem contact op met mij en/of geef het door.


En zo breidt het netwerk van studio Hoor! zich volgens haar eigen doelstellingen op natuurlijke wijze uit: een buurtproject dat mensen samenbrengt, nieuwe rimpelingen veroorzaakt, toegankelijk is voor iedereen en gedragen wordt door meerdere mensen. Goh, gedraag ik me als eigenzinnig creatieveling met dit ongesubsidieerde, zeer inclusieve communityproject zomaar ineens als een keurige buurtbewoner die luistert naar de overheid. Een betere buurt begint bij jezelf nietwaar...

A suivre!

LINKS

bottom of page